WellOSyst

2024.06.19. 20:00

Az idősödő korosztály erős potenciált jelent a gazdaságban

WellOSyst – az ezüstgazdaság pillérei a jól-lét fejlesztésében – lehetőségek az aktív idősödés támogatásában címmel tartottak kerekasztalbeszélgetést szerda délután Székesfehérváron.

Feol.hu

A kerekasztalbeszélgetést a Városháza Dísztermében tartották

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A WellOsyst programot a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány Székesfehérvár önkormányzatával, a Corvinus Egyetemmel és a Prosperis Alba Kutatóintézettel indította el. A WellOSyst egy társadalomfejlesztési modell, melynek segítségével a résztvevő felek közösen építik az adott településeken megvalósítható jól-létet egyéni és közösségi szinteken. A szerda délutáni beszélgetésen az aktív idősödés kérdése állt a középpontban, vagyis az, hogy az 55 év felettiek meddig tudják megőrizni az aktivitásukat, meddig vannak jelen a munkaerőpiacon, illetve meddig képesek olyan nem fizetett tevékenységekben részt vállalni, mint például a családtagokról való gondoskodás vagy az önkéntes munka. Ezzel kapcsolatban Székesfehérváron folyik egy kutatás amely itt indult el elsőként és hazánkban egyelőre egyedülálló módon és amely a város Aktív Idősödési Indexét hivatott meghatározni, ezen keresztül pedig azt megállapítani, hogy az idősödő korosztály milyen erőt jelent a gazdaságban és milyen befolyása van a szolgáltatások terén?

Katona Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegéde
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A kerekasztalbeszélgetés bevezető előadásában Katona Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegéde vázolta fel az elmúlt évtizedek változásait, amelyek hatással voltak az idősödő korosztály társadalmi megítélésére, illetve társadalomban betöltött szerepére, valamint felvázolta a kihívásokat, melyekkel azoknak kell szembenézniük – pl. önkormányzatok, szolgáltatók, civil szervezetek, stb. – akik ezt a korosztály szeretnék elérni, megszólítani. 

Az említett kérdőívet június 30-ig online bárki kitöltheti, aki elmúlt 55 éves.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában