Állandó probléma Dél-Fejérben is

2024.02.02. 18:00

Szemét ügyekben nem csukhatjuk be a szemünket

Kecskés Zoltán

Ablak lehúz, szemét kidob – Rengeteget szemetelnek az autósok, a polgármesterek panaszkodnak.

Fotó: Szalai János Milán

Többször előfordult, hogy illegális szemétlerakatot találtak a falu határában, amit annak rendje és módja szerint fel is számoltak az önkormányzatok, sőt elrettentésként táblákat és kamerarendszereket is kitelepítettek. Idővel azonban egyes településeken az illegális szemetelők módszereiken változtattak, úgynevezett bér hulladéklerakást követnek el, kihasználva a jövedelem nélküliek hányatott sorsát.

Az utóbbiakat az általunk megkérdezett polgármesterek is részben megerősítették, hogy bizony-bizony akadt rá már példa, ám mint mondták, mivel magánterületről van szó, sokat nem tehetnek az ügyben.

– Sajnos az illegális hulladéklerakás minden évben felmerülő probléma Alapon, és ezek felszámolása olyan plusz kiadást jelent folyamatosan az önkormányzatnak, amelyet fordíthatnánk fontosabb dolgokra is – hangsúlyozta Szalai János Milán polgármester, aki elmondta, hogy a probléma általános, valamennyi településen fennáll. Kicsit olyan ez – mondta –, mint a kóbor kutyák problémája, de igyekeznek minden megtenni ezeknek a felszámolására. A faluvezető hozzátette azt is, hogy sajnos bevált módszer, hogy egyesek magáningatlanoknál helyezik el a hulladékokat, kihasználva az alacsony jövedelműek, vagy a jövedelem nélkülieket - ez ellen azonban nehéz harcolni, hiszen csak bejelentés után van rá mód intézkedni a hatóságoknak. Ami még nagyon bántja, hogy a bekötőúton, ahogy Sárszentmiklósról  át jövünk Alapra, sajnos rendszeresen tele van szeméttel, így folyamatosan tisztítani kell az árkokat: – Sajnos rengetegen dobálják ki a hulladékot az autóból, így kénytelenek vagyunk időnként kitakarítani az árkokat. A közmunkásaink összeszedik, a  Magyar Közút pedig elszállítja. Ezt a megállapodást kötöttük velük. Az elmúlt két hétben ezen dolgoztunk! Felelősségteljes gondolkodásra lenne szükség! – fűzte hozzá.

Az önkormányzatuk igyekeznek úrrá lenni a helyzeten – időközönként összeszedetik a kocsiból kidobott szemetet közmunkásaikkal.
Fotó: Szalai János Milán

Hasonló véleményen van Fazekas Gábor, Cece polgármestere is, aki szintén elmondta, hogy 61-es és 63-as mentén, valamint a külterületi utakon még mindig gyakori a szemetelés, amit a közmunkásokkal összeszedett havi rendszerességgel. Az illegális hulladék lerakással kapcsolatban viszont jó híreket közölt, hiszen egy-két kis esetet kivéve, már nem igazán jellemző.  

– Önkormányzati területen, közterületen az utóbbi időben nem volt példa illegális szemétlerakásra, bár nem akarom elkiabálni – ezt már Weisengruber Imre mondta a FEOL megkeresésére, aki a falu vezetésével együtt felhívó táblákkal igyekezett elejét vetni az eseteknek: – Illegális  szemétlerakókról nem tudok jelenleg, viszont az autóból való szemetelés sajnos bevett, rossz szokás erre felé is. Káloz és Dég közötti úton kidobott ásványvizes flakonokat, csokipapírokat gyűjtetünk össze időnként a közmunkásainkkal.  Sajnos nem egyedi jelenség, akármerre járok az utakon gyakran találkozok hasonlóval. Felelősségteljes gondolkodásra lenne szükség az emberek részéről! – zárta gondolatait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában