Van miből választani

2024.02.01. 10:30

Olivérek és Zoék a névlista élén Dunaújvárosban

A Belügyminisztérium minden évben közzéteszi azt a listát, hogy az előző esztendőben melyek voltak a leggyakoribb nevek, amelyeket a szülők adtak újszülött gyermeküknek.

A keresztnév kiválasztása soha nem könnyű döntés

Forrás: Unsplash

Ez a statisztika általában már­ciustól érhető el nyilvánosan, így viszonyításként a 2022-es névadási táblázatot vettük alapul. A másik adatbázisnak Dunaújvárosban a Szent Pantaleon Kórház által megküldött éves babaadatok szolgálnak: a dunaújvárosi kórházban született gyermekekről adnak hírt hétről hétre. Itt hozzá kell tenni, hogy nemcsak dunaújvárosi babákról van szó, hiszen a kórház ellátási területébe szomszédos települések is beletartoznak; másrészt nem minden dunaújvárosi kismama ad életet gyermekének a dunaújvárosi kórházban; harmadrészt pedig ez az adatszolgáltatás nem kötelező, tehát az is előfordul, hogy a dunaújvárosi szülő nem szeretné közhírré tenni babájának nevét és születési adatait. 
A Belügyminisztérium jegyzéke alapján 2022-ben országosan a Dominik nevet adták legtöbben újszülött gyermeküknek, szám szerint 1330 babát kereszteltek erre a névre. Második helyen az Olivér áll (1149), a harmadik helyen a Levente (1134), a negyediken a Máté (1124), az ötödik leg­gyakoribb babanév a Marcell (1085) volt, míg a hatodik a Noel (1044). A 2023-as dunaújvárosi statisztika igen közel áll ehhez. 
Esetünkben 424 gyermek nevét szemléztük. A legtöbben az Olivér nevet adták gyermeküknek (9), második a Noel (8), harmadik a Bence (7), a negyedik helyen pedig megosztva a Máté, a Dominik, a Levente és a Nátán (6). A dunaújvárosi statisztikákban érdekes, magyarosított külföldi és egyelőre még ritka neveket is találhattunk. Többek között Brájen, Zenon, Milos, Nikolász, Alen, Szelim, Enzo, Levin, Kolen, Medox, Dion, Denisz, Eliot, Árisz, Naren, Mirkó, Dzsamal, Kolen, Konor, Zain, Laurent nevet is kaptak az itt született fiú gyermekek. Azért a ma „trendinek” számító nevek között régebbi, úgymond hagyományosabb magyar neveket is találhattunk. Született Sándor, László, Gábor, Soma, Koppány is, sőt, hárman Ádámnak, négyen pedig Barnabásnak nevezték el csöppségüket. 
A hazai 2022-es listát a lányoknál a Hanna vezeti (1131), második a Léna (977), harmadik a Zoé (965), negyedik az Anna (928), ötödik pedig a Luca (902). Dunaújvárosban a tavalyi adatok alapján a Zoé lett a listavezető, ráadásul egy egész ovis csoportot is kitesznek, ugyanis tizenöt szülő választotta ezt a nevet gyermekének. A következő befutó a Hanna, nálunk tizenhárom babának adták ezt a nevet. A harmadik helyen jön a Léna (8), majd a Natasa (6). Az ötödik leggyakoribb név nálunk pedig az Elena (5). Na és akkor lássuk a helyi különleges lánykeresztneveket 2023-ból: Larina, Lana, Niara, Amira, ­Elina, Nara, Aisa, Kiara, Ariana, Sztella, Mirabella, Nina, Zóra, Zora, Kendra, Tíra, Nazira, Naira, Ketrin, Szkárlett. A hagyományosabb nevek közül a szülők választották pél­dául a Lilla, a Boglárka, az Eszter, a Julianna és az Abigél nevet is, a Szonját pedig négy babának is választották. 
A heti adatokat végignézve igen szembetűnő volt, hogy rengeteg csöppségnek két keresztnevet is adtak a szülők, a 424 gyermekből 153-nak. Akadtak olyan nevek, amelyeknek bizony utána kellett nézni, hogy most fiú- avagy lánynév-e. A Lelle a Google szerint a Lél férfinév alakváltozata, és az újkorban női névként újították fel. Feladta a leckét a Száva név is. Tippem volt rá, de azért ellenőriztem a Jáde nevet is, amelyről megbizonyosodtam, hogy lányoknak választják. 
Társlapunknak, a Somogyi Hírlapnak nyilatkozott ­Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa arról, hogy hetven új keresztnévvel bővült az anyakönyvezhető nevek listája, s beszélt arról is, hogy milyen neveket kellett elutasítani. „A kérelmezők mesékből, sorozatokból is gyakran választanak neveket. Ilyen a Röneszmé, Lolka, Bimbi, Kari, Puppe, Ájlá (jelentése: fénykoszorú), Nazir és Berk. Utóbbi három név török eredetű, és engedélyezték is Magyarországon. – Nagyon divatosak a kettősnév-kérelmek – mondta Raátz Judit. „Az Annamira, Annarózsa, Hannaléna adható, a Pannilia, Bodzaróza és Katamara viszont nem. Az Emilint, ami az Emília és a Lyn összevont változata, viszont engedélyeztük.” Egyébként többségében női neveket akartak bejegyeztetni a tavalyi évben, az engedélyezett 70 kereszt­névből 43 adható már. 
Forrás: duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában