Négy iskolában zajlott fejlesztés

2023.11.17. 11:51

Pályaorientációs nappal zárult a KÉPES program (Galéria)

A Felsővárosi Általános Iskolában pénteken pályaorientációs nappal zárult a KÉPES program. Idén három fehérvári iskola udvara újulhatott meg, valamint egy intézmény okostanteremmel gazdagodott.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2013-ban indult útjára a Közösségi Értékteremtő Program Együtt Székesfehérvárért (KÉPES) program az önkormányzat és néhány székesfehérvári gazdasági társaság, valamint a városgondnokság együttműködésének eredményeként. 2014-2022-ig bölcsődék, óvodák, általános iskolák vizesblokkjai és udvarai újulhattak meg, a projekthez időközben a Székesfehérvári Tankerületi Központ is csatlakozott. A KÉPES program 2021-ben és 2022-ben az önkormányzat vállalásaként és finanszírozásával okostanterem kialakításával és digitális oktatás megvalósításával bővült.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az idei évben a program keretében a Felsővárosi Általános Iskola, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI és a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola udvarának fejlesztése, valamint játszóeszközök telepítése valósult meg, továbbá okostantermet alakítottak ki a Székesfehérvári Németh László Általános Iskolában.

Cser-Palkovics András polgármester példaértékűnek nevezte a kezdeményezést és örömét fejezte ki azért, hogy egy évtized elteltével is folyamatosan fejlődik, bővül, növekedik a KÉPES program.

– Ebben az esztendőben is szép dolgokat tudtunk a cégekkel, az intézményekkel, a tanterülettel közösen megvalósítani. A program azért is szép, mert egyszerre több területen próbál támogatást, segítséget nyújtani intézményeknek, akár egy-egy iskolaudvar átalakításával, felújításával, akár az okostanterem programmal – tette hozzá.

Az idei projektet a csatlakozó cégek közel 20 millió forinttal támogatták. Ezt az összeget a Székesfehérvári Tankerületi Központ további 15 millió forinttal egészítette ki, az efölötti rész – mintegy 22 millió forint – finanszírozását pedig az önkormányzat vállalata magára.

– Az egyik legfontosabb programunk városként, és feladatunk szülőként, tanárként, pedagógusként, hogy a fiatalokat hozzásegítsük ahhoz, hogy megtalálják azt a pályát, azt a hivatást amiben jól érzik magukat, és ha már dolgozni kell, akkor azt egy értelmes, fontos munkának tekintsék, és a mindennapokat úgy töltsék el, hogy szeretik azt csinálni, amivel foglalkoznak – fogalmazott a polgármester, aki kiemelte, az önkormányzat és a vállalatok közös célja a fiatalok megszólítása, helyben tartása.

Földi Zoltán, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója arról beszélt, az iskolaudvar miliőjéhez, a nebulók mindennapjaihoz nagyon sokat hozzátett a fejlesztés. A pályorientációs nap kapcsán kiemelte, az intézményben nagyon sok az érdeklődő, nyitott diák, akik számára a műszaki cégek megannyi érdekes információt nyújthatnak.

A Denso Gyártó Magyarország Kft. ügyvezetője, Szincsák Attila úgy fogalmazott, a projektet kezdete óta támogató cégek büszkék lehetnek az elmúlt tíz év munkájára, s köszönetet mondott a résztvevő vállalatok vezetőinek, munkavállalóinak azért, hogy munkájukkal hozzájárultak a KÉPES program fenntartásához.

– Nem utolsó sorban a tanároknak szeretnénk megköszönni, hiszen amíg mi tesszük a dolgunkat az ipari zónákban, addig ők vigyáznak gyermekeinkre, nevelik, oktatják őket. Ezért is nagyon fontos évről-évre, hogy azokat a feszültségeket, amiket esetleg otthonról hoznak a diákok a hétvége után, azt ne a tanteremben, hanem a szépen megújult udvaron tudják levezetni. A projekt fontos része a digitális tanterem program, amivel a digitalizációs világban is szeretnénk visszahozni a gyerekek számára a tanulás örömét – húzta alá Szincsák Attila.

A pályaorientációs nap során a diákok megismerhették a fehérvári cégek tevékenységeit, információkat kaphattak a legújabb technológiákról és karrierlehetőségekről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában