Az épített örökség nyomában

2023.09.19. 16:00

Templomok útján Szabadbattyánban (galéria)

A kulturális örökség napjai alkalmából nemcsak Székesfehérváron várták programok az érdeklődőket a vármegyében, hanem mások mellett Szabadbattyánban is. A települési értéktár bizottság, valamint a római katolikus és a református egyházközség szervezésében tartott falusi sétán kicsi, ám annál lelkesebb csapat vett részt.

V. Varga József

A falubattyániak saját, református templomuk elé külön I. világháborús emlékművet állítottak

Fotó: Váczi-Tóth Bernadett

A Szent Imre katolikus plébániatemplomban összegyűlt helyieket Váczi-Tóth Bernadett, az értéktár bizottság tagja köszöntötte, majd Váczi Márk történész-néprajzkutató, bizottsági elnök ismertette a templom történetét, bemutatva legfontosabb értékeit. A szervezők egy kis fotókiállítással is készültek erre az alkalomra, felhívva a figyelmet: az épület – a település immár harmadik katolikus temploma – 2025-ben lesz 160 éves, a jeles évfordulóra pedig egy nagyobb tárlattal és egy kiadvánnyal is készülnek, amelyhez várják a további fekete-fehér és színes fotókat.

A templom és környezetének megtekintése után a társaság a központban álló Széchenyi-szobornál és a 2018-ban a Csíkvár téren felállított trianoni emlékműnél is megállt néhány percre. A következő állomás az Árpád utcán Kőszárhegy, Polgárdi felé haladva az az 1874-ben felállított kőkereszt volt, amely az 1950-es évekig önállóan működő két település, Szabadbattyán és Falubattyán határát jelölte.

A katolikus templom történetét Váczi Márk történész-néprajzkutató, a helyi értéktár bizottság elnöke ismertette
Fotó:  Váczi-Tóth Bernadett

– Valamikor mindkét falu saját templommal, községházával, óvodával, felekezeti iskolával, bolttal és kocsmával rendelkezett – mondta el lapunknak Váczi Márk és Váczi-Tóth Bernadett. – Éppen ezért nem meglepő, hogy a falubattyániak saját, református templomuk elé külön I. világháborús emlékművet állítottak. Az istenháza II. József türelmi rendelete révén épülhetett fel, bár harangtornyát csak később toldották hozzá. A rendelet eredeti példányát ma is őrzik a falban, a bejárathoz közel.

Erről és a református gyülekezet történetéről már Szücs Sándor lelkipásztor beszélt a jelenlévőknek, akik a séta zárásaként megtekintették Polyák István Vilmos festőművész-grafikus frissen megnyílt kiállítását az egyházközség gyülekezeti termében.

Amint megtudtuk: az értéktár bizottság november elejére temetősétát szervez, a két egyházközség pedig ökumenikus megemlékezés keretében kíván fejet hajtani az 1673–1674-ben a pozsonyi vésztörvényszék által elítélt protestáns prédikátorok, köztük a falubattyáni Kiss Lőrinc előtt tisztelegve, a megbékélés jegyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában