A ravatalozó megépítéséhez ad többmilliós segítséget az önkormányzat

2023.09.08. 15:00

Kárápátaljai településnek segít Székesfehérvár

A Beregszász közelében fekvő Nagyborzsova telpülésnek nincs ravatalozója, így az ott élő magyarok nem tudnak méltón elbúcsúzni elhunyt szeretteikről. A kegyeletteljes megemlékezéshez szükséges ravatalozó felépítésében segít a székesfehérvári önkormányzat.

Házi Péter

A kárpátaljai település ravatalozójának megépítését segíti a fehérvári önkormányzat (Fotónk illusztráció!)

Fotó: Mészáros János

"Segélykérést kaptunk: kárpátaljai honfitársaink, akiket a pandémia, majd az ukrajnai háború is borzalmasan, közvetlenül érintett, egy komoly lelki, közösségi, települési gonddal fordultak hozzánk: A Beregszásztól nem messze található, magyarlakta Nagyborzsova falujának nincs ravatalozója, mely azt jelenti, hogy helyi magyar testvéreink nem tudják szeretteiket helyben, megfelelő méltósággal eltemetni" - írta bejegyzésében Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere kifejti, hogy az ukrán törvények szerint a településeknek maguknak kell saját ravatalozót építeni, a költségek felét (6,5 millió forintot) azonban a helyi polgároknak kellene zsebből kifizetniük. Ez a mostani ukrajnai gazdasági helyzetben lehetetlen, főleg, hogy a falu fiataljainak sajnos jelentős része vagy a fronton, vagy külföldön van. Nagyborzsova elöljárója ezért segítséget kért Székesfehérvártól, ezért a polgármester a szeptember 22-ei közgyűlés elé viszi azt a javaslatot, hogy a fehérvári önkormányzat négymillió forinttal segítse a ravatalozó megépítését. "Ez alapvető keresztény kötelességünk, hiszen halottaink méltó eltemetésének kötelessége hitünk egyik alapvetése.  Bár szomorú apropó ez a mostani, minden lehetőséget meg kell ragadjunk a kárpátaljai magyarok segítése érdekében, lehetőleg akképpen, ahogy ezt ottani magyar testvéreink kérik. Az ő kívánságaikat erőnk szerint teljesíteni pedig Szent István városának, a történelmi Magyarország fővárosának kiemelt küldetése." - fogalmazott a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában