Mezítlábas parkot avattak

2023.09.06. 11:30

Hetvenhét éves az óvodai nevelés Ráckeresztúron

A Ráckeresztúri Mosoly Óvodában ünnepséggel indult az új nevelési év, és a régóta tervezett mezítlábas parkot is felavatták.

Gajdó Ágnes

Fotó: gajd

A Ráckeresztúri Mosoly Óvodában mindig történik valami, s ha kitűznek egy célt, tűzön-vízen át megvalósítják. Ezeket a történéseket elevenítette föl Gáborné Kutasi Katalin óvodavezető az intézmény fennállásának hetvenhetedik évfordulóján rendezett ünnepségen. Ráckeresztúron nem sokkal a második világháború lezárását követően, 1946-ban indult el az óvodai nevelés, akkor még másik helyszínen, mindössze tizenöt férőhellyel, az étkeztetés megoldása nélkül. A fejlődés azonban töretlen. A jelenlegi épületben tizennyolc dolgozó öt csoportban foglalkozik a száztizennégy gyermekkel. Az intézményvezető sorolta az évtizedek során elért eredményeket: sószobát, kiskerteket, komposztálót alakítottak ki, háromszor elnyerték a Zöld Óvoda, egyszer a Madárbarát Óvoda címet. Az udvaron madáretetőket, rovarhotelt helyeztek el. Őrzik a néphagyományokat, különös tekintettel a községben hajdan népszerű sibálásra. A hátrányos helyzetű gyerekeknek múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek. Az intézményvezető kiemelte, hogy nemrég a százhalombattai Százszorszép Óvoda bezárásakor számos bútor és eszköz került a ráckeresztúri óvodába. Hangsúlyozta azt is, hogy a fenntartó önkormányzat, a szülők és a helyi vállalkozók, civil szervezetek, magánszemélyek támogatása is nagymértékben segíti az eredményes munkát, amiből a kollektíva minden tagja kiveszi a részét.

Fotó: Gajdó Ágnes/ Fejér Megyei Hírlap

Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester ünnepi gondolatai a népmesei elemek, köztük a hetes, hetvenhetes szám köré szerveződtek, és ennek jegyében mondott köszönetet az óvoda legfőbb támogatóinak, segítőinek a számos szakmai, anyagi és erkölcsi támogatásért.

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője méltatta a jelentős fejlesztéseket, melyek nagyrészt a Magyar Falu program keretében valósultak meg: mintegy negyvenmillió forint értékű forrásból sikerült az óvoda régi épületét korszerűsíteni, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés történt, az udvarra pedig új fészekhinták kerültek.

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Török Sándor, a százhalombattai önkormányzat alpolgármestere, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ munkatársai, a helyi általános iskola igazgatója és helyettese, az érdi Szivárvány és Kincses Óvoda vezetője, az óvoda egyik fő támogatója, a Puhi-Tárnok cégvezetője.

Az ünnepi műsorban az óvoda dolgozói az Örömódát énekelték, majd az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör Egyesület dalcsokra következett. Mabda Luca székely népmesével varázsolta el a közönséget. Péter András és csapata citerakísérettel adott elő mezőföldi népdalokat.

A mezítlábas parkot Kovács Zoltán plébános és Erdős Eszter református lelkész áldotta meg, majd a bátrabbak végigsétáltak a különféle járófelületeken, tobozokon, murván, homokon, térkövön, mulcson, apróbb és nagyobb méretű kavicson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában