Megismerni egy édesanyát

2023.05.10. 07:00

Gizella hetet tartanak a bodajki óvodában (galéria)

A valaha Törpe Oviként ismert oktatási intézmény Boldog Gizella Óvoda lett idén. Ennek kapcsán egy egész héten át tartó rendezvény segítségével ismerkedhettek meg a gyermekek és a szülők az óvoda névadójával, a Szent család anyjával, Gizellával.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Érkezésünk idején a gyermekek már sorban álltak a tavaszi napfényben fürdő óvodaudvaron. A párok már fogták egymás kezét, a csoportok elején és végén óvó nénik és dadusok figyeltek a rendre, hogy elindulhasson a Gizella hét keddi programja. 

-Egész hetes rendezvényünk azt szolgálja, hogy minél inkább Boldog Gizella Óvoda legyünk, vagyis hogy az identitásukat egy közösségformáló erővel össze tudjuk rakni, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi kik is vagyunk az új intézményben? Ezért találtuk ki azt, hogy mi is és a gyerekek a lehető legtöbbet tudjunk Boldog Gizelláról, hogy ki volt ő, hogy miért őt választottuk névadónknak. Természetesen nemcsak a gyerekeknek készültünk programokkal, hanem a szülőknek is, mondta az intézmény vezetője, Skrabákné Ruff Katalin. 

Már május 7-én vasárnap elindult az ünnepi hét, melynek megnyitóját a Bodajki Kegyhellyel közösen szervezte a katolikus fenntartásban álló óvoda. A bodajki plébános, Mórocz Tamás meghívott mindenkit a templomba, ahol a szentmisével kezdődött a rendezvény. Ezt követően a gyerekek és az ott lévő szülők megkoszorúzták a Szentcsalád szobrát, majd pedig a kertben volt egy kis szeretetvendégség a családoknak, illetve sok-sok előre eldugott édesség a gyerekeknek a kegyhely udvarán. 

-Igyekeztük ezt a programot a gyerekeknek is élményszerűvé varázsolni, annak ellenére, hogy ez valójában egy hivatalos megnyitó volt. Elmondtuk azt is, hogy hogyan lettünk mi annak idején Boldog Gizella Óvoda? Egy női személyt kerestünk, mert azt gondoltuk, hogy az óvodánkhoz mindenképpen egy női név lenne jó a szentek sorából. A legenda szerint Gizella és Szent István, illetve Imre herceg ellátogatott egyszer Bodajkra, méghozzá hajón. Azért is van az óvoda előtt ez a szoborcsoport, mert a legenda ide kötődik Bodajkhoz. Ezért gondoltuk, hogy közel áll Gizella személye a helyhez is, a kegyhelyhez is és hozzánk is, emlékezett vissza a vezető óvónő.  

 

Az egész héten át tartó programokban több oldalról is megközelítették Gizella személyét és mivel az ovi német nemzetiségi intézmény, ezért beleszőttek a programba egy német nemzetiségi napot, hiszen Gizella bajor hercegnő volt. Hétfőn lovagi tornát is rendeztek az apró lovagoknak, míg a kis királylányok is kipróbálhatták magukat különböző mozgásos tevékenységekben. Kedden pedig Gizella nyomában járva ellátogattak a kegyhelyre, annak udvarára, ahol kincsek várták őket, illetve Gizellás képkirakó az árkádok védelmében. 

-Elmeséljük a gyerekeknek, hogy egy másik legenda szerint Gizella maga hímezte Szent István koronázási palástját és ezzel kapcsolatos a kirakó. A palást történetét szeretnék egy kicsit feldolgozni és a barkácsolós napunk is erről fog szólni, hiszen minden csoport készít egy koronázási palástot a  a maga módján. Különbözőképpen díszítjük ki ezeket és ezáltal megtanítjuk a gyerekeknek a legendát. A szülőket is szerettük volna bevonni a programok közé, ezért Kozma Ferenc történelmi estjei sorozatába beillesztettük Gizella történetét. A bodajki töri esteken már volt téma a honfoglalás, István király, Géza fejedelem, így tehát Gizella tökéletesen beleilleszkedik, mondta Skrabákné Ruff Katalin. 

Szerdán 17-kor kezdődik tehát a Boldog Gizella életét bemutató előadás a Bodajki Városi Művelődési Házba. A Kozma Ferenc által tartott ingyenesen látogatható előadásra az óvoda, illetve a szervezők nem csak a szülőket, hanem a város minden egyes lakóját szeretettel várják. 

Ezen kívül lesz még két fontosabb program is. Az egyik egy animációs mese pénteken, amit le fognak vetíteni a gyerekeknek. Ez az alkotás a magyar Szentcsalád bodajki zarándokútját dolgozta fel, de emellett még számtalan gyerekeknek szóló kedves kis történettel készültek az óvó nénik. A szombati napon a szülők-nevelők jótékonysági bálja vet véget az ünnepi hétnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában