Bevált a megtámasztás

2023.04.21. 14:16

Sikerült megmenteni az Országzászló tér 65 éves platánfáját

Az Országzászló tér felújításakor, öt éve kapott egy erős támasztékot a szépséges platán, amelynek a gyökerei megerősödtek, a fa életben marad. A támasztékot a napokban vették le a Városgondnokság munkatársai.

Házi Péter

Fotó: Házi Péter / FMH

Még 2018-ban, az Országzászló tér kezdődő felújításakor derült ki, hogy a Virágóra és a szomszédos gyógyszertár között magasodó, akkor mintegy 60 éves platán támasztógyökerei nem a föld alá mélyen, hanem inkább oldalirányban, a Virágóra felé nőttek. A talajfelszínhez való közelség miatt nem támasztanak teljes erővel, ráadásul itt a tér felújítása miatt földmozgás, mozgatás is volt, így a szakemberek szerint egy nagyobb széllökés vagy viharos idő esetén a fa kifordulhatott volna a helyéről. Ezért döntött akkor úgy a Városgondnokság, hogy fából egy jó erős támasztékot készítenek a fának.

Nos, a platánfa látványa a masszív támasztékkal mostanra bizonyára beivódott a Fő utcai járókelők emlékezetébe, ám aki a napokban járt a Virágóra környékén, annak talán szemet szúrt, hogy a vastag "fakeret" eltűnt a platánfáról.

Amint Homoki László, a Városgondnokság kertészeti ágazatának vezetője a feol érdeklődésére elmondta, gyökérerősítő hormonokkal és megfelelő tápanyaggal is ösztönözték a platánfát az új gyökerek növesztésére. Az eltelt 5 év ehhez a megerősödéshez, az új gyökerekhez elegendő volt, így a napokban levehették a támasztékot. Mint megtudtuk, ez a megerősítés az egyetlen ilyen volt Székesfehérváron, de láthatóan bevált, sikerült egy idős, szép, belvárosi fát megmenteniük a Városgondnokság szakembereinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában