Energiahatékonyság

2023.03.06. 15:30

Elkezdték osztani az ingyenes LED-izzókat Székesfehérváron (videó)

A megyeszékhelyen mintegy 32 ezer modern, energiatakarékos égőt osztanak ki március 6. és 16. között (kivéve március 15.) mindazok számára, akik december eleje és január 10-e közötti, több mint egy hónapon át tartó regisztrációs időszakban jelentkeztek a programba. Hétfőn a 14-13-as választókörzetek pályázói kapják meg először az elkészített csomagokat a MOL Aréna Sóstó alsó szintjén.

Kecskés Zoltán

Már a reggel 8 órás nyitásra többen érkeztek a MOL Aréna Sóstó alsó szintjére, hogy átvegyék LED-izzóikat.

Fotó: Kecskés Zoltán

Tavaly december 1-jén indult el Székesfehérváron is az ingyenes lakossági LED-csere program, melynek lényege, hogy a fehérváriak ingyen lecserélhetik hagyományos, nagy energiaigényű villanykörtéiket modern, energiatakarékos LED-izzókra. Mindez pedig azért jó, mert a korszerűbb izzókkal alacsonyabb lesz a villanyszámla.

Az ingyenes LED égők átvétele hétfő reggel nyolc órától vette kezdetét és egészen délután hat óráig tart. Már a reggeli nyitásra többen érkeztek, hogy megkapják izzóikat.  Az osztás megkezdésekor jelen volt a város részéről Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és a városgondnokság vezetője, Bozai István is.

Az utóbbi a feol.hu kérdésére elmondta: – Az adott napon csak az adott városrészekben élők LED-es csomagjai vannak ott az átvételi ponton. Ma a Ráchegy, Búrtelep, Köfém, Börgönd (14.) és Öreghegy dél, Kisfalud (13.) lakói vehetik át az összekészítek csomagjaikat. Hétfőn körülbelül 400-500 embert várunk. A program nagyon hasznos, több mint 2700 pályázat érkezett összesen. A Virágos Székesfehérvár pályázatát alapul véve, ami már 15 éve sikeresen működik, nagyjából ez a szám pedig tükrözi az elvártakat. Fontos azonban, hogy minél többen megkapják ezt a takarékossági és környezetvédelmi lehetőséget, ezért az ingyenes LED-csere programnak lesz egy őszi fordulója is, így aki a mostaniról lemaradt, ott pótolhatja. 

A csomagban az egy lakásra szükséges fényforrások találhatóak, körülbelül 10-15 darab LED-izzó.
Fotós: Kecskés Zoltán

A városgondnok hozzátette: – A csomagban az egy lakásra szükséges fényforrások találhatóak, körülbelül 10-15 darab. A szatyor tartalma attól függ, hogy kinek mekkora a lakása és a fogyasztása. A pályázat során egy algoritmus számolta ki az előbbi szempontokat figyelembe véve, hogy kinek, mennyi és milyen teljesítményű LED-izzó jár.  Kedden a 12-11-es választókörzetek pályázóit várjuk!

Egy általunk megkérdezett lakó elmondta, hogy nagy örömmel vett részt a pályázaton. Úgy vélte, hogy a mai magas energiaárak mellett fontos, hogy minden lehetőséget kihasználjon, amivel faraghat a rezsiköltségein. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában