22 év után sikerült eladni

2022.12.13. 17:30

Médiamissziós központ létesül a tordasi Dreher-kastélyban

A 17-18. század fordulóján épült tordasi Sajnovics kastély 1958-tól a Fővárosi Tanács, később Önkormányzat tulajdonában állt. Egészen 2000-ig szociális otthont működtetett benne, ahol értelmi fogyatékosokat gondoztak. Amióta az intézmény új épületbe költözött, a kastély kihasználatlanul áll. Ám most, hosszú évek és több sikertelen próbálkozás után, új tulajdonosa lett.

Borsányi Bea

Ebből a szögből jól látszik, milyen közel van a templom a kastélyhoz

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A pályázatban 240 millió forintért kínálták az ingatlant, amelyet ennyiért is vásárolt meg az Eternal Word Television Network (EWTN) - magyarul Örök Ige Televíziós Hálózat -, ami egy nemzetközi katolikus televíziós hálózat, mely 190 országban, mintegy 400 millió háztartásban van jelen. Itthon 2010-ben BonumTV néven indultak, de idéntől már Magyarországon is az EWTN nevet használják hivatalosan. A valóságban nem csak televíziót, de rádiót is működtetnek, valamint foglalkoznak filmgyártással és hírügynökségi tevékenységet is végeznek. 

Szerelem első látásra

Mint azt Jakab Pétertől, az EWTN médiamissziójának vezetőjétől megtudtuk, régóta keresik azt a helyet Európában, így Magyarországon is, ahol az anyaközpont mintájára létre tudnak hozni egy campust. A televíziót 1981-ben Angelica anya alapította az Egyesült Államokban, hazai központja Bercelen található, ami egy durván kétezer fős kis település Nógrád megyében. – Megvannak ennek a hátulütői, ugyanakkor a szépségei is, ám mégis csak 70 kilométerre fekszik Budapesttől. Amikor megláttuk és elolvastuk a pályázati felhívást az interneten, azonnal láttuk, a tordasi kastélyban meg tudnánk valósítani az összes elképzelésünket, amelyek az elmúlt tíz évben születtek meg bennünk és megfelel az egyik legfontosabb szempontunknak is: a templom a szomszédban van – mondta Jakab Péter. A lelkesedésből, vagy ahogy Jakab fogalmazott, szerelem első látásból, így jött létre az üzlet.

Az új funkció: televíziós központ

A médiamissziós vezető azt is elárulta, a kastélyt elsősorban televíziós központként szeretnék hasznosítani, ami számos különböző tevékenységet takar, ugyanakkor remek helyszíne lehet konferenciáknak, megbeszéléseknek. Évente egy-két olyan rendezvényük van, amikor személyesen is találkoznak a szolgáltató munkatársai, ilyenkor mintegy 100-150 főt kell fogadni, elszállásolni, külföldről is. 

Jakab Péter azt is elmondta, hogy az épületet természetesen rendbe fogják tenni, ám mivel az adásvétel nem régen történt csak meg, illetve most értek az ezzel járó adminisztrációs feladatok végére, az átalakítás és a felújítás részleteivel még nem tudtak foglalkozni. – Első körben szeretnénk közelebbről megismerkedni a településsel, annak vezetésével, illetve az elképzeléseikkel. Az már most látszik, hogy a tordasiaknak fontos a Sajnovics-örökség, ami egyáltalán nem áll távol tőlünk, hiszen Sajnovics János személyében egy tudós jezsuita szerzetesről beszélünk. A televízóban nálunk a püspöki kar által kijelölt televíziós referens is jezsuita. Ugyanakkor meg kell ismernünk az örökségvédelmi előírásokat is – árulta el Jakab Péter.

Az európai médiamissziós központ megvalósulása így eltart még néhány évig, de a legszükségesebb kárelhárítási munkálatokat elvégzik – pl. megszüntetik a beázásokat -, hogy az épület állapota ne romoljon tovább. 

Tordas kicsi egy ilyen kastélyhoz

A sikeres adásvétel kapcsán megkerestük Tordas polgármesterét, Juhász Csabát is: - A kastély teljeskörű felújítása olyan sokba került már annak idején is - 1 milliárd forintról szóltak a hírek –, hogy jobban megérte egy teljesen új, a gondozottak igényeinek megfelelő épületet felhúzni, ezért döntött végül a költözés mellett a szociális intézmény. A mi önkormányzatunk nagyon kicsi ahhoz, hogy megvegye, netán felújítsa a kastélyt, aminek a költségei ma már talán 2-3 milliárd forintra rúgnak. Ráadásul, szinte lehetetlen olyan funkciót találni neki, amivel legalább nullszaldósra ki lehet hozni a működtetését. Wellness, vagy egyéb szállodát nem szeretnénk, általános iskolánk van, de ha bármilyen oktatási intézményt indítunk benne, az is csak költségekkel jár és nehezen fenntartható. Egy látogatható kastély-múzeum is lehetne opció, ám vélhetően az is több millió forintos kiadást jelentene az önkormányzatnak évente. Tordas ehhez kicsi – fogalmazott a polgármester, aki reméli, az új tulajdonossal is jó kapcsolatot tudnak kialakítani.

Így fest most a tordasi Dreher-kastély
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában