Közösségek hete

2022.06.02. 17:00

Kiállítás nyílt Ráckeresztúron a közösségért

A település könyvtára minden évben csatlakozik a Közösségek Hete országos programsorozathoz. Idén kerítéskiállítással és a helyi értékeket népszerűsítő kvízjátékkal készültek.

Gajdó Ágnes

Kerítéskiállítás Ráckeresztúr értékeiről

Forrás: Gajdó Ágnes

A Közösségek Hete országos programsorozat idén már hatodik alkalommal hívta fel a figyelmet a helyi, közösségi értékekre és a közösségek megtartó erejére. Egy-egy településen valóban nagyon fontos, hogy legyenek olyan csoportok, amelyek közös értékrendet vallanak, és ezek révén tesznek is a településért. Ráckeresztúron a községi könyvtár az egyik olyan intézmény, amely igyekszik a falubelieket összetartani.

A május 23-tól 29-ig tartó Közösségek Hete programhoz két rendezvénnyel kapcsolódott a könyvtár. Az egyik egy helyismereti kvízjáték volt, amelyre igen sokan jelentkeztek, és nemcsak felnőttek, hanem az általános iskola diákjai is. A 13+1 kérdésből álló totó a települési értéktárban szereplő értékekre kérdezett rá, több kérdésre a község honlapján, illetve a települési értéktár Facebook-oldalán lévő információk alapján lehetett megadni a választ. Így is előfordult, hogy tévesen válaszoltak egy-egy kérdésre a játékosok.

A ráckeresztúri születésű id. Éber Sándor festőművész például nagyon sok magyarországi templom freskóit festette meg, de szülőfaluja templomáét nem ő, hanem Kontuly Béla. Vagy a Ráckeresztúrhoz tartozó Lászlópuszta cselédeinek életéről nem Illyés Gyula írt szociográfiai tanulmányt, hanem Gunda Béla. Mindezek olyan információk, amik talán nem csak a községben élőknek fontosak.

A Közösségek Hete másik eseménye a különleges kerítéskiállítás volt, ugyanis a településen a jelenlegi helyzetben (iskolaépítés, tereprendezés) nincs lehetőség zárt helyen rendezvényt szervezni. A könyvtár melletti kerítésen azonban éppen elfért a helyi értéktárban jelenleg helyet kapott harmincöt értékről szóló tabló. A szervezők célja elsősorban az, hogy a falubeliek ráébredjenek, mennyi szépség és érték veszi körül őket, és akár ők maguk is javasoljanak értékeket. Az értéktárbizottság jelmondata is erre buzdít: „Minden érték, amit a helyiek annak tartanak.”

A kiállítás megnyitóján részt vett a 6. a osztály és több felnőtt – a polgármester, az önkormányzat, a képviselő-testület és az értéktárbizottság tagjai. Remélhetőleg a jövőben újabb helyi értékekkel bővül a ráckeresztúri értéktár, aminek három eleme már a megyei értékek közé is bekerült a helyiek nagy örömére: az 1779-ben állított Szentháromság-szobor, a világrekorder magyar tarka tehén, Auguszta 26 története és a délután 3 órai harangszó, amely Bendák Pál végrendeletének megfelelően kétszáz esztendeje minden egyes nap délután megszólal a Szentháromság tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában