a belviszálynak nem most van helye

2021.03.26. 07:00

Szavaztak a velencei rendelő ügyvezetőjéről

Úgy tűnik, most egy időre pont kerül a velencei rendelőintézet ügyvezetőjének visszahívási ügyére, melyet a velencei önkormányzat kezdeményezett. Azóta volt ülés tartása nélküli döntéshozatali eljárás, amelynek eredménye kedden lezárult. Mindemellé érkezett az új kormányrendelet az önkormányzati szakrendelők kapcsán.

S. Töttő Rita

Körömi Anikó gyógytornász és a rehabilitált

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hetek óta repkednek a kérdőjelek a velencei rendelőintézet felett. Azt firtatják, vajon a tíz éve létrehozott egészségügyi intézmény feje, Ferencz Péter doktor visszahívási kísérlete milyen eredménnyel zárul. Mint ismeretes, a többségi tulajdonos velencei önkormányzat egy közösségi oldali posztban hozta nyilvánosságra az erre irányuló szándékát. S kinyilvánította azon tervét is, hogy a jelenlegi ügyvezető helyére a pusztaszabolcsi alpolgármestert és háziorvost, Egyed Pétert helyezné 3 hónapra. Ügyvédi felszólítást küldtek Ferencz Péternek, hogy indítsa el az ülés tartása nélküli döntéshozatali eljárást – amely meg is történt, s ezen a héten lezárult. A napirendi pontok között szerepelt az ügyvezető visszahívása és az új vezető kinevezése, melyeket megkaptak a kisebbségi tulajdonos önkormányzatok:

– Keddre összesítettük a szavazatokat, és azzal a helyzettel szembesültünk, hogy az eljárás során kezdeményezett szavazás érvénytelen, így az én személyem felmentését érintően sem lehetett érvényes határozatot hozni – fogalmazta meg válaszát Ferencz Péter ügyvezető a hírlap kérdésére, elárulva a többes szám megfogalmazásának okát: komoly jogi segítséget vett ugyanis igénybe, mert ő is azzal kellett, hogy szembenézzen a velencei önkormányzat részéről. Az eredményről már ki is küldte a tájékoztatást az érintett nyolc önkormányzatnak és a felügyelőbizottság tagjainak is. Az ügyvezető csupán annyit mondott: érvényes szavazat nem, érvénytelen szavazat azonban több is érkezett. Így tehát lezárta az eljárást – taggyűlési határozatok nélkül.

Körömi Anikó gyógytornász és a rehabilitált
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az érintett tulajdonos önkormányzatok közül a velenceié nyomott volna legtöbbet a latba, tekintve, hogy 99,7 százalékban tulajdonos: ám azt érvénytelennek tekintették, mivel a megállapítás szerint nem az ide vágó kormányrendelet által meghatározott feltételekkel lett beküldve. Az írásbeli döntéshozatalra a 15 napos határidőt biztosította az ügyvezető, amely március 20-án éjfélkor járt le. Voltak olyan

önkormányzatok, amelyek nem voltak hajlandóak részt venni a döntéshozatalban, míg mások határidőn túl küldték be szavazataikat.

A döntéshozatal végső határideje csupán három nappal előzte meg azt az új kormányrendeletet, amely aztán végképp kivette a döntéshozatali lehetőséget a tulajdonos önkormányzat(ok) kezéből: e szerint ugyanis minden önkormányzati szakrendelő szakmai felügyeletét és irányítását átvették a területileg illetékes kórházak. Így tehát a velenceiét a Fejér megyei Szent György Kórház. S noha a rendelet egyik fő célja az, hogy egységesen koordinálhatóak legyenek a koronavírus-hullám idején fontos szerepet játszó egészségügyi szolgáltatók, talán azt is elérte a kormány, hogy a hasonló belviszályok, mint amilyen a velencei szakrendelőé, ne hátráltathassák a valóban fontos tevékenységet: a koronavírus megfékezésében való küzdelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában