Közel 28 millió forintból

2021.02.18. 07:05

Megújulhat a ravatalozó Sárosdon

Lakossági tájékoztatóban értesítette a falu közösségét a polgármester, hogy a település köztemetőjében elkezdődik a ravatalozó épületének felújítása.

Korondy Tamás

A polgármester szerint így fog kinézni a Szabadegyházi úton lévő köztemető ravatalozója

Fotó: Sárosd Önkormányzat

Mint ismeretes, Sárosd önkormányzata a 2019-es évben sikerrel pályázott a Magyar falu program keretében meghirdetett, Temető fejlesztése című pályázati kiírásra, melynek köszönhetően a kistelepülés Szabadegyházi úti köztemetőjében teljesen felújítják a ravatalozó épületét. Az önkormányzat tájékoztatója szerint a korszerűsítésre több mint 27 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a település.

Megtudtuk, hogy a ravatalozó felújítási munkálatait várhatóan már ezen a héten megkezdi a vállalkozó, melynek időtartama 2-3 hónapra tehető. A felújítási munkálatok alatt egy ideiglenes pergolát állítanak fel, mely a temetések idejére a ravatalozási lehetőséget biztosítja – fogalmazott a polgármester, aki hangsúlyozta, a ravatalozó korszerűsítésével megújul a temető környezete, javul a település temetkezési közszolgáltatása.

A polgármester szerint így fog kinézni a Szabadegyházi úton lévő köztemető ravatalozója
Fotó: Sárosd Önkormányzat

– A ravatalozónk a temető megnyitásával együtt épült, amihez a 2000-es évek elején épült hozzá egy pergola – tette hozzá Dunkl Gergely polgármester, akinek elmondása szerint az utóbbi időben nem költött sokat az önkormányzat a köztemetőre, éppen ezért az épület állaga jelentősen leromlott és – ahogyan fogalmazott – „nem éppen képviseli a szépséget”.

– A mai világ szintjéhez mérten egy korszerű ravatalozót szeretnénk létrehozni. A fejlesztésekben a kilátogatók számára egy modern, a ma emberének megfelelő vizesblokkot is kialakítunk, illetve egy akadálymentesített mosdót is kiépítünk. Továbbá a régi épületnek eléggé elavult a villamoshálózata, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hűtőberendezés megfelelően tudjon működni – mondta el lapunk megkeresésére a tervezés fázisait a vezető. Kiemelte, mindezen fejlesztésekhez megfelelő lehetőséget adott 2019-ben a Magyar falu program.

– Rögtön éltünk a pályázati lehetőséggel, és szerencsére az első körben ki is választottak bennünket. S ha már a támogatás szóba került: bár a faluban élők nagyon szerettek volna korábban urnafalat, de ez csak most tud megvalósulni. Az MFP pályázatába nem volt elszámolható ennek az építése, így mondhatjuk, hogy „önrészként” az önkormányzat vállalta annak felállítását a ravatalozó részeként, mely nagyjából egymillió forintba kerül majd a településvezetésnek – tudatta az információkat Dunkl Gergely.

A falu első embere a közleményében írtak szerint kéri a lakosok türelmét és megértését a felújítás időtartamára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában