Folyamatosan nő a számuk

2020.12.10. 07:15

Visszatartó ereje van a térfigyelő kameráknak

A visszatartó erő mellett a bűnesetek felderítésében is nagy szerepe van a közterületeken elhelyezett térfigyelő kameráknak. Már több mint kétszáz kamera tartja szemmel a város különböző pontjait.

Héjj Vivien

Több mint kétszáz kamera figyeli majd Fehérvárt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

A város számos pontján találkozhatunk térfigyelő kamerákkal, melyek amellett, hogy a közterületek nyugalmát és rendjét hivatottak figyelni, a járókelők biztonságérzetét is jelentősen növelik. Mint azt lapunknak Nagypál Róbert, a közterület-felügyelet vezetője elmondta, a legtöbb kamerát a város forgalmasabb területein helyezték el, ide értve a vasútállomás és a buszpályaudvar környékét, valamint a belvárost is, ám emellett számos más helyszínt is „megfigyelés alá vontak”.

– A tavaly még 151 kamerából álló rendszert idén további 69 kamerával bővítettük, ebből 23 a Sóstóra, 39 pedig a nemrég elkészült palotavárosi sport- és szabadidőparkba került. További 7 kamerát helyezünk el a város különböző pontjain, célzottan az illegális szemétlerakás visszaszorítása miatt, így összesen 220 kamera pásztázza majd a város közterületeit. – felelte kérdésünkre Nagypál Róbert.

Több mint kétszáz kamera figyeli majd Fehérvárt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Ami az elfogási mutatók javulását illeti, a közterület-felügyelet vezetője elmondta, a kameráknak főként visszatartó ereje van, de nagyban segítik a nyomozó hatóságok munkáját is. Többek között rablás, lopás, rongálás és közlekedési baleset körülményeinek tisztázásánál segítenek a térfigyelők, de olyan eset is előfordult, amikor eltűnt személyt sikerült megtalálni a kameráknak köszönhetően.

A közbiztonság javítása érdekében jelenleg 23 fő közterület-felügyelő dolgozik, az ő feladatuk többek között az is, hogy a kamerák képeit figyeljék. A térfigyelők száma továbbra is bővül a képviselői kéréseknek és a rendőrség szakmai véleményének megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában