Tanösvény a patak körül, futópálya és szabadtéri kondipark

2020.10.10. 07:10

Megújult, megszépült a legendás Cinca-kör Polgárdiban

A város önkormányzata még 2018-ban 98 millió forintos támogatást nyert a terület- és településfejlesztési operatív program Zöld város pályázatán. A projekt ünnepélyes átadását pénteken tartották. A nyolcadikosok jelképesen egy kört teljesítve vették birtokba az új futópályát.

V. Varga József

Séta a Cinca-körön – az előtérben Simon László (j), Nyikos László és Dancs Norbert

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A pályázat jóvoltából 21. századi módon megújult a legendás Cinca-kör! – emlékezett vissza gyermekkorára Nyikos László polgármester. Amikor annak idején a tornatanáruk a labdajátékokra való felhívás helyett azt vezényelte: „Gyerekek, Cinca-kör!”, bizony kicsit elment a kedvük az egésztől.

Aki a polgárdi általános iskolába járt, pontosan tudja, mit is jelent a Cinca-kör kifejezés, hiszen korábban itt, a Kossuth utcában az úttesten és a hidakon, olykor a tócsákat és az autókat kerülgetve futottak körbe-körbe a nebulók.

– A 600 méteres új futófelület most sem az autósokat, sem a gyalogosokat nem zavarja, mert beljebb húzódik az úttól, és külön járda is épült – folytatta személyes hangvételű beszédét a városvezető. – A futásra tervezett speciális kialakítású futófelület jobban kíméli az ízületeket, mint más műanyag burkolat. A síkfutás méréséhez egy 100 méteres szakaszt zöld színűre festettek a kivitelezők, és a 60 métert is külön feljelölték, sőt a futópálya és a járda külön hidat is kapott a fokozott biztonság érdekében.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Zöld város projekt keretében célul tűzték ki, hogy a városon átfolyó Cinca patak körüli zöldterületet integrálják a település egészébe.

A beruházás részét képezi a környék jellemző állat- és növényvilágát bemutató tanösvény, továbbá a padokkal és leülőkkel színesített közösségi tér. A tér szolgál a patak körüli ösvény induló és érkező állomásaként, közösségi találkozási helyet és a tanórák szabadtéren való megtartásának lehetőségét is biztosítja. A pályázat másik fontos eleme a sportolási és rekreációs tevékenységek lehetőségének megteremtése volt. A patak két oldalán a már említett 600 méteres futópálya készült el, és feljebb, az iskolához még közelebb, szabadtéri kondiparkot alakítottak ki. Az edzőparkban elliptikus sétáló, légben járó, szörf, vízszintes létra, függeszkedő szimpla és párhuzamos korlát kapott helyet. A futópálya két helyen lépi át a Cincát, ott gyaloghidak épültek.

Séta a Cinca-körön – az előtérben Simon László (j), Nyikos László és Dancs Norbert
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A településen korábban megkezdett fásítás a beruházás területén is folytatódott: 28 gömbkőrist, 6 platánfát és 54 gömbjuharfát ültettek el. A Zöld város projekten belül a Kossuth utcában 15 új parkolóhelyet alakítottak ki, továbbá ezzel összhangban a város saját forrásból egy, a parkolóhoz kapcsolódó gyaloghidat is épített, amelyen keresztül a gyerekek – az úttesten történő átkelés nélkül – juthatnak el az iskola épületéhez.

– Hisszük, hogy a Zöld város projekt maradandó értéket teremt városunkban. Javul általa a lakosság életminősége, a futópálya és a kondipark szélesíti a sportolási lehetőségeket, hozzájárulva az egészséges életmód megteremtéséhez. A tér és a sétaút a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig egyaránt segíti a közösségformálást és a szabad­idő hasznos eltöltését – tette hozzá Nyikos László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában