Veterán motorok, retró buszozás és flashmob

2020.07.27. 11:30

Kőszárhegyi kavalkád, zivatarra és napsütésre

Ez a B-terv! – jegyzi meg rezignáltan pontban 11 óra 22 perckor Takács István főszervező, amikor nyakunkba szakad az ég Kőszárhegyen. Szégyellje magát az eső! – teszi hozzá megfontoltan.

V. Varga József

Az Úrhidai Táncimádók (Erika, Zsuzsa, Judit és Imre) Fung László Ikarus 31-es retró busza mellett

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Horváthné Sallai Edit – művésznevén Tombor Bözse, a faluban egy korábban bemutatott népszínmű szereplőjének nevét kölcsönözve az össznépi főzőcskékre immár hosszú esztendők óta – alföldi gulyáslevessel rukkol elő. Mondom én, de Bözse (Edit) letromfol:

– Most férjuram a főszakács, Jancsi, a lányainkkal együtt, a 6 éves Zsófival és az 1 hónapos Laurával... – nevet nagyot. – Én csak besegítek, amikor el kell szaladnia valahova. Többnyire mindig fut… – tesszi hozzá félhangosan.

A történelmi hűség mindenképp megköveteli, hogy leszögezzük: Bözse (Edit) már három alkalommal nyerte meg falunapi finomságaival a Merőkanál-fesztivált, így a fából faragott míves merőkanál és tál végleg az ő tulajdonába került.

Sült csülök, tarjával krumplis-hagyma ágyon – Szentes János (b) és Nagy Csaba
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Végszóra aztán befut a párja, Horváth János. Éppen a picurka Laurát mustráljuk, így már mondja is:

– Apás szülés volt, gondolhatod – veszi tréfásra a figurát. – A szülészetnél tébláboló apukáknak messziről megmutatták: valahol abban az épületben szül majd életük párja… Ja, a főzésre vagy kíváncsi? Mi képviseljük a házigazdákat, a kőszárhegyi Alvégi Baráti Kör csapatát.

A kényszerű zárlatot követően Takács István alpolgármestert, az Alvégi Baráti Kör elnökét többen is megkeresték: ha már falunapot nem, legalább valamifajta kisebb összejövetelt rendezzenek. Így született az ötlet: az idén szervezzenek Kőszárhegyi kavalkádot, a szlogen szerint: 10-től 10-ig. És lőn! Szombaton, új helyszínen, az Óvoda utcai új helyi piac terciáján gyűltek össze a helybeliek, környékbeli barátaikkal egyetemben, szigorúan 499-en.

 

A szombati gasztronómiai választék széles spektrumot ölel fel, már ha az igazi magyaros ízekre gondolunk.

Az Úrhidai Legényegylet, Pállai Zoltán irányításával gyöngybabos csülökpörkölttel készül; a jenői Tűzrőlpattant Menyecskék és a Szélszirom Klub Nagy Anikó-féle pincepörkölttel; a polgárdi Clara Voce Vegyes Kar kamara-különítménye, Gabrieli-Kiss József vezetésével, babgulyással.

A Kőszárhegyi Fiatalok, Sümegi Krisztián vezérletével húsgombócos, vargánya gombás korhely levest főznek; a Peremvidék férfiúi, Marton Andrással az élükön nyúlpaprikást. (A „peremvidék” szakácsmesterei még a vízihengert is kipróbálják, henger nélkül, magyarán belegázolnak a medencébe, magasra tartva a méretes fakanalat.)

Fekete Sándor (b), Kutasi József és a Simson 250S
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Kőszárhegyi Nyugdíjasklub bográcsánál Strasszerné Vali virslis lecsóval szorgoskodik; míg a Seuso Hegykör Egyesület, Szentes János és Nagy Csaba felügyelete mellett krumplis-hagymás ágyon, tarjával megspékelt, kemencében sült csülökkel. (Mennyei!) Az asszonyok finomabbnál finomabb házi süteményekkel szolgálnak; Borjánné Klári, a szépkorúak elnöke például lusta rétes névre hallgató, tojáshabbal megbolondított sütijével.

– Úgy tartja a városi legenda, ahol legalább 25 ember együtt van, és valamilyen módon egy polgármester is a körükben található, ott az ünnepi beszéd nem maradhat el – közölte komolyságot színlelve Borján Péter polgármester, mikrofonnal a kezében. – Jómagam most egy röpke, másfél órás laza jelentéssel készültem, összefoglalva az idei esztendő eddigi 207 napját…

Persze nem tette mindezt, ellenben mindenkinek hangulatos főzőcskét, jó szórakozást, kellemes falatokat és kortyokat, derűs beszélgetést kívánt.

A zenét a szabadbattyáni Schieder Pál szolgáltatja, dj-repertoárjában jól megfér egymás mellett Charlie, a Led Zeppelin, az AC/DC és a Dupla Kávé egyaránt. A sátor alatt gyerekek kézműveskednek, Fung László Ikarus 31-es retró busza településnézőre viszi az utasokat, míg a Fogas család lovaskocsikázni invitál.

Az Úrhidai Táncimádók (Erika, Zsuzsa, Judit és Imre) Fung László Ikarus 31-es retró busza mellett
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A veterán motoros találkozón a mezőszilasi Kutasi József 1961-es Simson 250S kétkerekűjét sokan megcsodálják, akárcsak a székesfehérvári Tóth Ákos 1967-es évjáratú Simson Schwalbe robogóját és polgárdi Fekete Sándor piros Pannónia P20-asát.

A kulturális kínálatot flashmob-szerű alkalmi fellépések színesítik a délután folyamán: az Úrhidai Táncimádók western linedance tánca, a jenői Király Anikó tréfás rigmusai (Nótázva jobban fő meg az étel / Tánccal űzzük el a sötét felhőket / Gyertek-gyertek, addig, míg csak lehet / Míg a Győrfi Pál úr újra meg nem jelen…), no meg a polgárdi Clara Voce Vegyes Kar kamaraegyüttesének bordalai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában