Plátói szerelem volt

2020.03.23. 07:10

Egy műanyag gólyára vetett szemet egy igazi Száron

Egyre több fehér gólya érkezik vissza a telelő területekről a költőhelyére.

Majer Tamás

Gerzsont műanyag lelke mozdulatlanságra ítélte Fotó: Klébert A.

Egy műanyag gólyára vetett szemet egy igazi Száron. Klébert Antal természetvédelmi őr számolt be nekünk a beteljesületlen gólyaszerelemről.

– A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park közös madárvédelmi programjában volt szerencsém a Gyilkos-tó környéki munkálatokban részt venni. Akkor született meg az ötlet, hogy tavasszal a megfelelő élőhelyre kirakott, az igazihoz megtévesztésig hasonlító műanyag gólya csalogató hatással bírhat. A Békás-szoros bazársorán beszereztem a kelléket – mondta el.

Gerzsont műanyag lelke mozdulatlanságra ítélte Fotó: Klébert A.

– A történet idén tavasszal folytatódott, amikor a kertemben felállított gólyafészek közelében, egy tocsogós, vizes réten kihelyeztem „Gerzsont”, a műgólyát. Magam is viccesnek találtam az ötletet, hittem is benne, meg nem is. Egyik nap, reggelizés közben egy átsuhanó árnyék vetődött az ablakra. Egy gólya kanyarodott a fészek felé. Csak szálljon rá, gondoltam. Végül könnyedén landolt a viharos szelektől erősen megtépázott fészekalapra. A jövevény álldogált a fészekben, tette-vette magát, még a fészekrendezgetés trükkjét is bevetette, hogy felhívja magára Gerzson figyelmét, de székelyföldi gólyánk nem reagált semmire, műanyag lelke mozdulatlanságra ítélte. Tíz perc után a gólya felismerte a helyzetet, és folytatta vándorlását egy ismeretlen revír felé – mesélte az őr.

– Érdemes időnként az eget kémlelni, mert az elkövetkező hetekben egyre több gólya érkezik vissza fészkekhez, megörvendeztetve minden természetet, madarat kedvelő embertársunkat – tette hozzá.

Bicskére megérkeztek már a gólyák Fotó: Pesti Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában