Akúcs Levente és Keszei Balázs építészek kapták az elismerést

2019.11.07. 07:15

Átadták a Schmidl-díjat az Építészet Világnapja alkalmából

Az Építészet Világnapja alkalmából az Albacomp Innovációs Központ két tervezőjének adták át a város idei építészeti díját.

Sági Zoltán

A díjazottak: Keszei Balázs és Akúcs Levente Fotó: Simon Erika / ÖKK

– Már Vitruvius kifejtette a Tíz könyv az építészetről című művében, hogy az építésznek generálisan, összefüggésekben gondolkodni tudó, vizuális alkotónak kell lenni – szólalt föl elsőként Lantay Attila városi főépítész, aki a Hiemer-házban tartott ünnepségen a Schmidl-díjbizottság tagjaként méltatta a díjazott építészeti alkotást, amelyet a rendeltetésének maradéktalanul megfelelő, pontos racionalizmusa mellett eleganciája, könnyedsége emelt példaadó épületté a városban. A főépítész kifejtette: az építész hivatása egyszerre művészet és mérnöki tudomány. Az építész amellett, hogy ért a tér megfogalmazásához, anyagba is tudja önteni azt úgy, hogy a szerkezet állékony legyen, valamint rendeltetésének is messzemenően megfeleljen. Mivel pedig az építész mindig a köznek dolgozik, várja a visszajelzést attól a közösségtől, amelyiknek épít. Ezért fontosak az építészeti díjak.

A díjazottak: Keszei Balázs és Akúcs Levente
Fotó: Simon Erika / ÖKK

– Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2014. évben, az Ybl-bicentenárium évében Schmidl Ferenc építészeti díjat alapított – hangzott föl ezután a laudáció, amely a díj történetének ismertetése mellett bemutatta a két díjazottat is. Akúcs Levente és Keszei Balázs a fiatalabb nemzedékhez tartozó székesfehérvári, Fejér megyei építészek, akik mindketten a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán végezték építészeti tanulmányaikat. Akúcs Levente 2003-ban diplomadíjjal, Keszei Balázs pedig 1999-ben. Pályájuk során több országosan is jelentős építész irodában és multinacionális cégnél vállaltak felelős tervezői, projektmenedzseri, illetve vezetői feladatokat. A díjazott épület tervezése akkori közös munkahelyük, az ALTEON égisze alatt készült.

A laudációt követően a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat Cser-Palkovics András polgármester adta át a két építésznek. A gratulációkat követően a polgármester köszönetet mondott a megrendelő Albacompnak is a díjat hozó épület létrejöttéért. A díjazottak, megköszönve az elismerést, röviden kitértek rá: 2007 óta dolgoznak közösen, az Albacomp Innovációs Központ tervezésének egy esztendeje során pedig a megrendelővel is jó összhangba kerülve tudtak mindenki megelégedésére szolgáló végeredményre jutni.

Az ünnepségen Burcsik Dávid kivételes muzikalitással intonált előadásában két Bach szerzemény hangzott el marimbán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában