Akúcs Levente és Keszei Balázs építészek kapták az elismerést

2019.11.07. 07:15

Átadták a Schmidl-díjat az Építészet Világnapja alkalmából

Az Építészet Világnapja alkalmából az Albacomp Innovációs Központ két tervezőjének adták át a város idei építészeti díját.

Sági Zoltán

A díjazottak: Keszei Balázs és Akúcs Levente Fotó: Simon Erika / ÖKK

– Már Vitruvius kifejtette a Tíz könyv az építészetről című művében, hogy az építésznek generálisan, összefüggésekben gondolkodni tudó, vizuális alkotónak kell lenni – szólalt föl elsőként Lantay Attila városi főépítész, aki a Hiemer-házban tartott ünnepségen a Schmidl-díjbizottság tagjaként méltatta a díjazott építészeti alkotást, amelyet a rendeltetésének maradéktalanul megfelelő, pontos racionalizmusa mellett eleganciája, könnyedsége emelt példaadó épületté a városban. A főépítész kifejtette: az építész hivatása egyszerre művészet és mérnöki tudomány. Az építész amellett, hogy ért a tér megfogalmazásához, anyagba is tudja önteni azt úgy, hogy a szerkezet állékony legyen, valamint rendeltetésének is messzemenően megfeleljen. Mivel pedig az építész mindig a köznek dolgozik, várja a visszajelzést attól a közösségtől, amelyiknek épít. Ezért fontosak az építészeti díjak.

A díjazottak: Keszei Balázs és Akúcs Levente
Fotó: Simon Erika / ÖKK

– Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2014. évben, az Ybl-bicentenárium évében Schmidl Ferenc építészeti díjat alapított – hangzott föl ezután a laudáció, amely a díj történetének ismertetése mellett bemutatta a két díjazottat is. Akúcs Levente és Keszei Balázs a fiatalabb nemzedékhez tartozó székesfehérvári, Fejér megyei építészek, akik mindketten a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán végezték építészeti tanulmányaikat. Akúcs Levente 2003-ban diplomadíjjal, Keszei Balázs pedig 1999-ben. Pályájuk során több országosan is jelentős építész irodában és multinacionális cégnél vállaltak felelős tervezői, projektmenedzseri, illetve vezetői feladatokat. A díjazott épület tervezése akkori közös munkahelyük, az ALTEON égisze alatt készült.

A laudációt követően a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat Cser-Palkovics András polgármester adta át a két építésznek. A gratulációkat követően a polgármester köszönetet mondott a megrendelő Albacompnak is a díjat hozó épület létrejöttéért. A díjazottak, megköszönve az elismerést, röviden kitértek rá: 2007 óta dolgoznak közösen, az Albacomp Innovációs Központ tervezésének egy esztendeje során pedig a megrendelővel is jó összhangba kerülve tudtak mindenki megelégedésére szolgáló végeredményre jutni.

Az ünnepségen Burcsik Dávid kivételes muzikalitással intonált előadásában két Bach szerzemény hangzott el marimbán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában