Az anyaföld éltető erő

2019.07.05. 07:07

Előremutató módon köszöntik az újszülötteket Mezőszilason

Különös, „felcímkézett” fák nőttek újonnan Mezőszilason.

Szanyi-Nagy Judit

Szegedi Diána édesanyja, Katinka ölelésében a saját fája mellett Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Legalábbis a 64-es főút mentén elhaladók erre lettek figyelmesek az utóbbi időszakban. A szokás, amely e fák megjelenésének alapjául szolgált, réginek mondható: idén kilencedik éve már, hogy az előző év (vagyis ezúttal a 2018-as esztendő) újszülöttjei saját, őshonos fát kaptak a településen az önkormányzat jóvoltából. A kezdeményezés Pethes Pál jelenlegi alpolgármesterhez köthető.

– Az alapot az önkormányzat nyilvántartása szolgáltatja, így keresünk fel minden szülőt, és érdeklődünk, hozzájárulnak-e a faültetéshez, azon gyermekük nevének feltüntetéséhez és a fa későbbi gondozásához – mesélte megkeresésünkre Magyar József polgármester, akitől azt is megtudtuk: ezeken az alkalmakon egy kisebb ajándékcsomagot (homokozókészletet, emléklapot) is hazavisznek az ünnepeltek.

Szegedi Diána édesanyja, Katinka ölelésében a saját fája mellett
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A tavalyi évben 22 gyermek született, mindegyikük kapott fát, ezúttal a főút mentén. Korábban – a kezdeményezéshez kapcsolódva – köztereket is elneveztek, hogy ott fákat lehessen ültetni. Így jött létre a Széchenyi vagy a Rákóczi tér is. Nem mellesleg az arány minden évben ugyanaz: minden egyes szülő él a faültetés lehetőségével, még azok is, akik bár elköltöztek, rokonaik továbbra is Mezőszilason élnek, így gondozni tudják a fát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában