sikeres a kooperáció

2019.02.01. 14:30

Polgárőr csoport a Palotavárosban

Karácsony előtt lapunk is megírta, hogy együttműködési megállapodást kötött a Székesfehérvári Városi Polgárőr Egyesület és a nemrégiben megalakult Alba Regia Polgárőr Egyesület. Jól megy a közös munka.

Majer Tamás

Pintér László a 20 és 40 közöttiek jelentkezését szorgalmazza

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Schmöltz Miklós, egy agilis közös képviselő – szót kap még e cikkben –, fogalmazott úgy, hogy tudomása szerint sikeres a kooperáció.

Nos, társasházak közös képviselőit invitálták csütörtökön tanácskozni a Gazdaság Házába.

– Székesfehérvár közbiztonságáért szeretnénk tenni – jelentette ki Moizer Attila az újabb polgárőrség, az Alba Regia elnöke a fórumon megjelent közös képviselők előtt. – Segítsenek abban, hogy a munkák eljusson mindenkihez! Szeretnénk tenni a közért, a játszóterekért, mindenért. Ez most egy, úgymond próbaüzem, hogy megtudjuk, hány tagot tudnánk toborozni önökön keresztül a lépcsőházakból – fogalmazott.

Moizer úgy látja, ha városszerte a lakóközösségekből kerülnének ki a helyben szolgálatot teljesítő polgárőrök, hatékonyabb, eredményesebb lenne a munka.

Pintér László, a régi, 1989-ben alakult másik polgárőrség elnöke kifejezte, üdvös volna, ha 20 és 40 között lenne a fehérvári polgárőrök átlagéletkora. Most 50 év felett van.

Pintér László a 20 és 40 közöttiek jelentkezését szorgalmazza
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Pintér László mellett Farkas László és Viza Attila önkormányzati képviselők is elmondták, alapvetően rendben van a székesfehérvári közbiztonság, de teendő ettől még van.

– E fórumon beszélhetünk arról, hogy mit kellene tennünk annak érdekében, hogy ne csak Palotavárosban, hanem majd esetleg egész Székesfehérváron is növekedjen az itt élők szubjektív biztonságérzete – mondta Viza Attila, aki közbiztonsági tanácsnok is. Kifejtette: előfordul – akár egy szerényebben kivilágított parkban, ahol éppen egy nagyobb csoport murizik –, hogy csorbát szenved ez a személyes biztonságérzet.

– Palotaváros. Közel van az autóbusz-pályaudvar. A környező falvakból bejönnek a fiatalok, főleg péntek és szombat este. Jellemzően ez a két nap húzós, persze nyáron vannak vidámabb szerdák és csütörtökök is. Ezek a fiatalok itt, levetve magukról a helyi mikroközösségük óvó szemét, néhány sör, pezsgő elfogyasztása után olyan dolgokra vetemednek, ami az itt élőknek nem tetszik – magyarázta el világosan a problémát Viza; az eldobált üvegek, a megrongált játszótéri eszközök a helyben élőket keserítik.

A Petőfi parkban, a Fehér Palota parkolójában, a Rác utcában is előfordulnak negatív esetek.

Farkas László önkormányzati képviselő úgy számol, hogy nagy előrelépést jelentene már az is, ha a városrészből polgárőrnek jelentkezők csupán heti egy alkalmat vállalnának.

– A lényege a mostani kezdeményezésnek a városrészi polgárőr szervezetek felállítása – ecsetelte.

Fölkérte a megjelent közös képviselőket arra, hogy a tavaszi társasházi közgyűléseken hozzák szóba a témát, segítsenek a polgárőrtoborzásban.

Schmöltz Miklós közös képviselő kimondta, a palotavárosi polgárőr csoport létrejött! A fiatalember leszögezte, a palotavárosi csoportba belépő, helyben élő, új és kezdő polgárőrök kizárólag Palotaváros területének védelmére, ellenőrzésére hívhatók be, nem mozdíthatók ki máshova, másfajta polgárőri munkára! Kivéve persze, ha az adott személy nem kíván még jobban belemerülni a polgárőri teendők izgalmas kihívásaiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában