áldás az újborokra

2017.11.16. 20:54

Szent Márton-napi bormustra a soponyai szőlőhegyen

A Soponyai Hegyközségi Egyesület hatodik alkalommal rendezte meg szombaton Szent Márton-napi bormustráját a szőlőhegy impozáns borházában. A tizennégy borgenerális huszonegy nemes nedűt pontozott.

V. Varga József

– Ennek a bornak csupán egy problémája akad – jegyezte meg tréfásan Ulcz Gyula, a Soponyai Hegyközségi Egyesület elnöke, a Soponyai Borgenerálisok Borrendjének nagymestere, a Szent Márton-napi bormustra ceremónia felelőse a bírálat során. – Sajnos a hordóban már csak három liter van belőle.

Az asztalsor egyik szárnyán csupa borgenerális ízlelgette az újborokat, párjaik a másik oldalon trécseltek.

– Ezeket a borházi „fiúkat” ilyenkor nem lehet zaklatni – zrikálták őket kedvesen.

Aki bort hozott a megmérettetésre – a demokrácia jegyében –, a bírálatban is részt vett. A tizennégy generális huszonegy nemes nedűt pontozott, a látványra, az illatra és az ízre egytől háromig terjedő pontszámot adva. Sűrűn emelkedtek a magasba a kék színű kartonlapok.

Ajándékozó kezeddel áldd meg és szenteld meg ezt a bort! – mondotta a boráldást Bognár Károly atya Fotó: V. Varga József

Szavazati jog nem illette, de a kóstolásból természetesen nem zárták ki vendégeiket, Varga Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét, Dancs Norbertet, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetőjét és Herczeg Gyöngyit, az Észak-Tolnai Hegyközség hegybíróját. (Soponya ehhez a hegyközséghez tartozik.) Ugyancsak az asztaloknál foglalt helyet Béndek József, Soponya és Horváth Tamás, a szomszédos Tác polgármestere.

A ceremóniát levezénylő nagymester mindegyik mintához fűzött néhány szakavatott mondatot, dicséretet vagy éppen tanácsot.

– Magamban is érzem a késztetést, hogy erre a mintára csupán egy pontot adjak – fogalmazta meg kritikáját némi malíciával a hangjában az egyik bort ízlelgetve.

Lánya, Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász szakmérnök szorgalmasan vezette a bormustra pontozó listáját, a táblázat rubrikáiban egyre szaporodtak az inspiráló jelek.

Halljunk szót! – proponálták többen is, amikor Ulcz Gyula a végső eredményhirdetésre készült.

– Bár kialakult egy számszaki sorrend, de mi most a társadalmi elvárásoknak megfelelő helyezéseket tesszük közkinccsé – kacsintott somolyogva az egyesületi elnök.

Apa és lánya, Ulcz Gyula és Bernáth-Ulcz Adél Fotó: V. Varga József

Így az első helyen végzett Magyaródi Gyula generosa nedűjével – kiérdemelve ezzel a Márton-nap bora kitüntető címet. A második helyet gyűjtötte be Farkas József cabernet franc, a harmadikat Kovács Mihály olaszrizling borával. A negyedik hely Kiss Gábor korona nedűjének jutott. A négy mintát csupán egy-egy pont választotta el egymástól. Essék szó persze a legtöbb pontot begyűjtő Ulcz Gyuláról és pinot blanc boráról, és arról, hogy mint a borgenerálisok vezetője, nem tartotta ildomosnak, hogy ő vigye el a pálmát.

Az újborokat Bognár Károly katolikus plébános áldotta meg és szentelte fel, majd a derék kompánia jó étvággyal elfogyasztotta a hagyományos és módfelett finom libasült vacsorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában