Vajta

2017.09.12. 20:30

Püspöki áldás a felújított templomra

A felújított Szent Mihály főangyal templomot Spányi Antal megyés püspök áldotta meg szeptember elején.

V. Varga József

A megszépült templomot Spányi Antal szentelte fel

Fotó: F. Győri Éva

A Zichy-család hajdani birtokán fekvő községben (Fejér megye legdélebbi települése) kezdetben a földvári ferences misszió végezte a lelkipásztori feladatokat. Az 1745-ben létrejött plébánia temploma mai formáját 1865-ben nyerte el. Első anyakönyve 1748-ból való, a Historia Domus, a háztörténet 1949-től vezetett. A plébánosi teendőket 1990-től a cecei Szent Kereszt felmagasztalása plébánia látja el, plébános Helter István.

Amint Jákobné Szász Erika alpolgármestertől, az egyházi képviselő-testület világi elnökétől megtudtuk: a felújítás során a Szent Mihály főangyal templom külseje újult meg. Kijavították a vakolatot, új festéssel látták el, valamint a csapadékvíz elvezetését is megoldották. A költségek felét a katolikus plébánia önerőből finanszírozta, a másik felét pedig a Székesfehérvári Egyházmegye biztosította támogatásként. A beruházás összköltsége elérte a 8,5 millió forintot.

A megszépült templomot Spányi Antal szentelte fel
Fotós: F. Győri Éva

Az érzés szívet-lelket melengetett, ahogy a padok megteltek a hívekkel, ott voltak a falu elöljárói, a szomszéd települések egyházi és községi vezetői, és tiszteletét tette Varga Gábor országgyűlési képviselő – tudatta lapunkkal Fráterné Győri Éva könyvtáros. Spányi Antal megyés püspök szavai lelki békével töltötték el a sokaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában