Országosan jó termés várható

2022.05.19. 17:30

Készülhetünk a baracklekvárfőzésre

Változatos képet mutatnak a kajsziültetvények. Van, ahol olyan sűrűn sorakoznak egymás mellett az aprócska gyümölcsök, hogy a ritkításukra van szükség, másutt a várható termés 60-70 százalékát is elvitték a tavaszi fagyok. Összességében és országosan azonban jó sárgabaracktermés várható.

Dávid Erzsébet

Az elmúlt két év „barackszegény” volt, idén minden remény megvan a bő termésre

Forrás: Borbély Béla

– A tavalyi, tavalyelőtti barackszegény év után az idén lesz elég kajszi, országosan jó termés várható, a háziasszonyok készülhetnek a lekvárfőzésre – mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke, ügyvezető igazgatója. Kelemen Péter emlékeztetett rá: az elmúlt két évben jelentős terméskiesést okozó fagykárokat szenvedtek el a kajszi- és őszibarack-ültetvények, az idén azonban az áprilisban két hullámban érkezett mínuszokat elsősorban csak a mélyebben fekvő területeken levő ültetvények szenvedték meg. Magyarországon öt és fél ezer hektáron termesztenek kajszit, s a mostanában kevésbé népszerű tradicionális hazai fajták mellett több külföldit is sikerrel próbálnak ki a termelők. A kérdésre, hogy vajon milyen áron juthatunk majd hozzá néhány hét múlva az itthon termett barackhoz, Kelemen Péter azt mondta, a gyümölcs főszezonja júliusban lesz, akkor derül ki, mennyit kell fizetnünk kilójáért. Ami biztos: az árak alakulására hatással van az európai piaci helyzet, és befolyásolják a korábbinál legalább 25 százalékkal magasabb termelési költségek.

Fejér megyében szerencsére nem kellett csúcsra járatni áprilisban a fagyvédelmet, a barackosok jelenleg normál fejlődési állapotban vannak, de néhány ültetvény megszenvedte az áprilisi mínuszokat. A Mányon gazdálkodó Hanuszka Tamás 40 hektáros barackosában a várható termés 60-70 százaléka áldozatul esett a fagyoknak, s emiatt a várt termés fele sem biztos, hogy meglesz a gazdaságban. A termelő érdekességként említette, tavaly, amikor az ország nagy részéről súlyos fagykárokról érkeztek a hírek, a mányi ültetvény „megúszta”, akkor az átlagnál jobb termést szüreteltek. Az idén azonban úgy tűnik, az északabbra levő területeken tarolt erősebben a fagy. A gazda igyekszik kihasználni a fajtákban rejlő lehetőségeket, fele-fele arányban termeszt tradicionális és új fajtákat. Az idén például a hagyományos magyar fajták bírták jobban a fagyos időszakot. A mányi termelő szerint a gyakori tavaszi fagyok miatt „el kell gondolkodni” a fagyvédelmi beruházásokon, még akkor is, ha elég költségigényes befektetésről van szó. A mányi gyümölcsösben megtermett barack egy része friss gyümölcsként a hazai fogyasztókhoz kerül, de jut belőle külföldi értékesítésre is.

Változatos képet mutatnak a Borbás családi gazdaság barackosai. Van olyan ültetvény, ahol a fákon három méter magasságban tarolt a fagy, másutt a jó minőség és a megfelelő gyümölcsméret érdekében ritkításra van szükség. Az apró gyümölcsök egy részének eltávolítását azokon a fákon kell elvégezni, amelyeken a fejlődő, most zöld dió nagyságú gyümölcsök annyira szorosan nőttek egymás mellett, hogy akadályozzák egymást a fejlődésben, kiteljesedésben. Borbás Edit, a vállalkozás irányítója a tavalyinál „kicsivel” jobb kajszitermésre számít az idén.

Nem úgy, mint Nausch Ildikó, akinek szári barackosában rekordtermés várható. A gyümölcsfákon olyan sok az apró barack, hogy a nagyobb méret érdekében a termelő nem hagyhatja ki a ritkítást. A várható bő termés nem véletlen, a 150 gyümölcsfa mindent megkapott, amire a gazdag hozam érdekében szüksége van, a gazdaasszony nem spórolt a táp­anyaggal. De, hogy ne legyen felhőtlen az öröme, megjelentek a fákon a gombabetegségek. Akárcsak az ország más részén, a szári barackosban is támad a tafrina és a monília. Bár Ildikó korábban nem permetezett, idén kénytelen volt bevetni a vegyszereket. De nem hagyatkozik csupán a permetezés hatékonyságára, aprólékos munkával, kézzel is igyekszik eltávolítani a fertőzött gallyakat. A megtermett barack teljes mennyisége a gazdaságból a szeddmagad-akció keretében a háziasszonyok kosarába kerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában