Székesfehérvár

2015.07.22. 16:22

Megújult a Zsuzsanna forrás

Székesfehérvár - Évtizedekig a város egyik legkedveltebb kútja volt a Zsuzsanna forrás, amelynek környéke most a Várkörút rehabilitációja kapcsán újult meg.

Fejér Megyei Hírlap

A 2000-es évek elején ismeretlen elkövetők tették tönkre a kút műkőből készült vízköpőit és le kellett állítani a vizet is. Éveken át maradt ez az állapot, 2008-ban Kocsis Balázs restaurátor hozta helyre kutat: új, saválló, masszív fémből készült kifolyókat helyezett fel a kútra. A kút állapota azonban tovább romlott, mint ahogy a körülötte lévő park és a tér burkolata is elhanyagolt állapotban volt. Ezt orvosolta a most befejeződött rekonstrukció.

A Zsuzsanna forrás vizéből hasonlóan a Csitáry kút vizéhez hosszú évtizedekig töltötték meg palackjaikat a fehérváriak. A forrás vize az Árpád-forráséhoz hasonlóan szénsavas volt, a kútból a vízkincs még a második világháború utáni időszakban is szivattyú nélkül tört fel, egészen a hetvenes évek végéig. A Zsuzsanna forrás vizét ezt követően szivattyúval hozták a felszínre. Később a forrásvíz újra elapadt, jelenleg vezetékes víz folyik az ivókútból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!