Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.20. 13:25

Netanjahu elutasítja Biden kétállami javaslatát

Az izraeli–palesztin háború 106. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Joe Biden elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozója Tel-Avivban, Izraelben 2023. október 18-án

Forrás: Anadolu via AFP

Az ENSZ főtitkára szerint is mindenkinek el kell ismernie a palesztinok jogát az államalapításra

Mindenkinek el kell ismernie a palesztinok jogát saját államuk megalapítására, ennek a jognak a megtagadása elfogadhatatlan – jelentette ki az ENSZ főtitkára szombaton az el nem kötelezett országok ugandai csúcstalálkozóján a Gázai övezeti háborúra utalva. António Guterres hozzáfűzte: 

ennek a jognak a megtagadása beláthatatlanul hosszú időre nyújt el egy olyan konfliktust, amely komolyan fenyegeti az egész világ békéjét és biztonságát, súlyosbítja a világ megosztottságát, szítja a szélsőségességet.

Az Egyesült Államok, Izrael fő szövetségese és fő támogatója a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában szintén támogatja és támogatta korábban is a kétállami megoldás megvalósítását, vagyis hogy Izrael mellett alakuljon meg egy palesztin állam. Ezt Joe Biden amerikai elnök újra elmondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, amikor pénteken telefonon beszéltek egymással, hozzátéve, hogy a palesztin állam létrejötte része a közel-keleti tartós békéről és Izrael tartós biztonságáról szóló elképzelésének. 

Netanjahu viszont ismét elutasította a kétállami megoldást, és azt is, hogy Izrael csökkentse a Hamász elleni katonai műveleteinek intenzitását. 

John Kirby, a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora a telefonbeszélgetés után újságíróknak azt mondta: 

nyilvánvalóan másképp látjuk a kérdést, de az elnök még mindig hisz a palesztin állam megvalósíthatóságában, még ha az nagyon nehéz lesz is.

Netanjahu hivatala is beszámolt szombaton a telefonbeszélgetésről, és úgy fogalmazott, hogy

 a miniszterelnök biztonsági okokra hivatkozva elutasította a palesztinok önállóságát a Gázai övezetben, a terület felett Izraelnek kell ellenőrzést gyakorolnia.

Csütörtökön Netanjahu arról beszélt, hogy Izraelnek Ciszjordániát is teljesen katonai ellenőrzése alatt kell tartania biztonsága érdekében, tehát ennélfogva is kizárandó a palesztin szuverenitás. A Hamász is visszautasította szombaton az amerikai elnök szavait, egyik tisztségviselőjük, Izzat ar-Risik azt mondta:

szemfényvesztés, amit az elnök mond, és a palesztinok nem dőlnek be neki.

 Biden teljes mértékben partner a népirtó háborúban, népünk semmi jót nem vár tőle, tette hozzá.

Joe Biden szerint a független Palesztina létrehozása a megoldás

A Gázai övezetben továbbra is fogolyként tartott túszok kiszabadítására tett erőfeszítésekről egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon pénteken – tudatta a Fehér Ház.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető áttekintette az izraeli katonai műveletek átalakítását, amiben az izraeli fél jobban célzott támadásokkal próbálná elérni célját, ami katonai nyomás fenntartása a Hamászon és vezetőin.

A Fehér Ház közleménye rámutat arra is, hogy az izraeli műveletek jellegének átalakítása segíthet növelni a humanitárius segélyek mennyiségét a gázai polgári lakosság számára. Joe Biden üdvözölte az izraeli kormány döntését, amivel hozzájárult lisztszállítmány eljuttatásához a palesztin területre Asdód kikötőjén keresztül, valamint az elnök megvitatta az izraeli kormányfővel az előrelépést a Palesztin Hatóságnak járó anyagi források eljuttatásában, amiből többi között képes fizetni a ciszjordániai biztonsági erők tagjainak illetményét – olvasható a közleményben. 

Joe Biden a pénteki telefonos megbeszélésen ismét vázolta elképzelését egy tartós békéről, és a térségbe teljes mértékben integrált Izrael biztonságának megteremtéséről, valamint a kétállami megoldásról.

Az úgynevezett kétállami megoldást illetően, ami két teljesen független államként képzeli el Izrael és Palesztina jövőjét, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön egy televíziós beszédben elutasítását hangoztatta, és azokat az amerikai sürgetéseket is visszautasította, hogy Izrael csökkentse a katonai műveletek intenzitását.

A kormányfő szavaira nem sokkal később, csütörtökön a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby azzal reagált, hogy „nyilvánvalóan másképp látjuk a kérdéseket”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter még szerdán Davosban a Világgazdasági Fórum pódiumbeszélgetésén azt hangoztatta, hogy Izrael soha nem lesz képes valódi biztonságot kialakítani a palesztin függetlenség felé vezető útiterv nélkül.

Az amerikai légierő hajóelhárító húszi rakétákat semmisített meg Jemenben

Az amerikai légierő megsemmisített három húszi hajóelhárító rakétát Jemenben, amelyek a Vörös-tenger déli része felé irányultak és készen álltak a kilövésre - közölte az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága.

A Centcom szombati közleménye szerint miután az amerikai erők azonosították a rakétákat Jemen húszik által ellenőrzött területén, és megállapították, hogy közvetlen veszélyt jelentenek a térségben tartózkodó kereskedelmi és hadihajókra, önvédelemből csapást mértek és megsemmisítették a rakétákat.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vélemények szerint iráni támogatással. Az Egyesült Államok a Szuezi-csatornához vezető, kulcsfontosságú tengeri kereskedelmi útvonal hatékonyabb védelme érdekében nemzetközi katonai szövetség létrehozását kezdeményezte, aminek már több mint húsz ország, köztük Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Hollandia, Norvégia és Dánia a tagja és épp pénteken jelentette be Belgium is, hogy csatlakozik a vörös-tengeri katonai szövetséghez.

A pénteki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában