Elismerés

2023.12.10. 10:15

Ma adják át a Nobel-díjakat Stockholmban

Ma délután, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át a Nobel-díjakat Stockholmban. Az ünnepi ceremónián veszi át az elismerést Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus is.

MW

Karikó Katalin (j) és Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósok a tiszteletükre a stockholmi magyar nagykövetségen tartott ünnepségen 2023. december 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián.   

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapja meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. Krausz Ferenc fizikus pedig két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért veheti át a fizikai Nobel-díjat.  

A ceremónián adják át a kémiai és az irodalmi Nobel-díjat, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjat is.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában