A családokon a hangsúly

2023.11.06. 18:44

Novák Katalin: demográfiai fordulatot kell elérnünk! (videó)

Az államfő által életre hívott testület hétfőn tartotta alakuló ülését Budapesten, a Sándor-palotában.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök, a testület elnöke a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában 2023. november 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Novák Katalin, aki a testület elnöki tisztét is betölti, azt mondta: az elmúlt 13 évben komoly eredményeket tudtak elérni és olyan pozitív irányba mozdult el az ország demográfiai értelemben is, amelyre alig-alig van példa a fejlett nyugati országokban.

Magyarország a sereghajtókból a középmezőnybe került – mutatott rá. Emlékeztetett, 2010-ben fogalmazták meg az igényt, hogy legyen családbarát fordulat.

Az államfő kijelentette: a családbarát fordulatot sikerült megvalósítani, a demográfiai fordulatot azonban még nem.

A Demográfiai Kerekasztal életre hívásának célja, hogy a demográfiai fordulatot is megvalósítsuk

– hangsúlyozta Novák Katalin, majd úgy fogalmazott:

Nem kevesebbet tűznék ki magunk elé, mint azt, hogy legyünk az elsők Európában, legyen Magyarországon egy olyan demográfiai fordulat, amelynek köszönhetően Magyarországon lesz a legmagasabb a gyermekvállalási kedv és amellyel meg tudjuk fordítani a több mint négy évtizedes negatív tendenciát, és egy csökkenő népességű országból egy növekvő népességű országgá tudunk válni.

Hozzátette: „Úgy gondolom, hogy elindíthatunk egy olyan mozgalmat, folyamatot, amelyhez ha sokan kapcsolódnak, akkor meg tudjuk valósítani ezt a demográfiai fordulatot.”

Novák Katalin hangsúlyozta, Magyarország már több mint négy évtizede néz szembe a „demográfiai téllel”, amely félő, hogy „demográfiai jégkorszakba fordul”, ha nem teszünk ellene valamit.

Egyetlen olyan jóléti ország sincs, ahol elegendő gyermek születne ahhoz, hogy fenntartsák a népesség számát

– mondta.

A köztársasági elnök szólt arról, hogy a demográfiai probléma orvoslására lehet logikus válasz az, hogy „kívülről pótoljuk a szükséges erőforrásokat, a születendő gyermekek helyett a bevándorlásra támaszkodunk”. Sok országban ezt a választ is adják erre a problémára,

mi viszont Magyarországon ezzel szemben azt mondjuk, hogy mi nem a bevándorlásban, a tömeges migrációban látjuk a népesedési problémáknak a megoldási lehetőségét, hanem a gyermekek születésének támogatásában

– mondta Novák Katalin, kiemelve: 

Magyarország a családokra, a gyermekekre helyezi a hangsúlyt a tömeges bevándorlás helyett.

Az államfő megjegyezte azt is, hogy a magyar emberek egyértelműen letették a voksukat a gyermekvállalás és a családalapítás támogatása mellett.

Novák Katalin elmondta, a Demográfiai Kerekasztal nem döntéshozó, kormányzati fórum. A testület javaslatokkal tud tenni a kormánynak, és arra tudja felhívni az embereket, hogy ők is járuljanak hozzá a közös gondolkozáshoz – tette hozzá.

A Demográfiai Kerekasztal az állami és a civil szféra, az egyházak, valamint a tudományos világ képviselőinek együttműködésén alapuló konzultatív és javaslattevő fórum. 

MARTON Zsolt; KARDOSNÉ GYURKÓ Katalin; HORNUNG Ágnes; DEMÉNY Pál; DELI Gergely; KOLTAY András; TURI Attila; SZTOJKA Attila; FÛRÉSZ Tünde; CZEIZEL Barbara; KINCSES Áron; FREUND Tamás; NAGY Anna; BUGÁR Csaba; NOVÁK Katalin; SCHANDA Tamás János
A Demográfiai Testület tagjai az alakuló ülésen 2023. november 6-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás:  MTI

A testület titkára Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. A kerekasztal tagjaként az alakuló ülésen jelen volt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke, Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Sztojka Attila kormánybiztos, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) elnöke, Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Nagy Anna, az Egyszülős Központ elnöke, Czeizel Barbara, a Korai Fejlesztő vezetője, Marton Zsolt elnöki tanácsadó, Demény Pál György demográfus és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. A 90 esztendős Demény Pál György magyar származású közgazdász, demográfus, az MTA külső tagja a modern demográfia egyik legelismertebb tudósa. 2017-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2018-ban ő lett a Szent István Rend kitüntetettje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában