Hit

2023.01.13. 11:29

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos nyitó istentiszteletét Bu­da­pes­ten, a Kálvin téri református templomban tartják - közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján a Deák téri evangélikus templomban 2022. január 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. 

A programsorozatot megnyitó szertartáson beszédet mond Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT 2017-es döntése óta az ökumenikus imahét nyitó vasárnapja egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az Ökumenikus Tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban. 

Az idei imahét bibliai mottója az Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet: "Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra. / Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot". 

Az ez évi imahét anyagát az Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa készítette, a szö­ve­get az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa ál­tal lét­re­ho­zott nemzet­kö­zi bizottság tag­jai véglegesítették 

- olvasható a közleményben. 

Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével - írták, hozzátéve, Magyarországon az alapige más hangsúlyt kap a szomszédban zajló háború miatt. "Nap mint nap erőszakos cselekmények hírét halljuk. Testvérnépek harcolnak egymás ellen. Naponta több mint tízezer ember lépi át határainkat a háború elől menekülve" - fogalmaztak. 

Az imahét kiváló alkalom lehet a rasszizmussal és a háborúval kapcsolatos önvizsgálatra.

 "Mindkettő a rosszindulat, sokszor a gyűlölet megnyilvánulása, nekünk azonban gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékét kell képviselnünk" - írták. 

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. 

Az esemény Magyarországon több évtizedes hagyományra tekint vissza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában