Felmérés

2022.01.25. 08:25

A többség az élelmiszerárstop mellett áll

Tízből hatan (57 százalék) elégedettek a kormány élelmiszerárakat maximáló intézkedéseivel – derül ki a Társadalomkutató felméréséből. Az intézet vagyoni helyzet alapján is vizsgálta a közvélekedést, amelyből kiderült, hogy a tehetősek és a nehezebb körülmények között élők között is többségben vannak azok, akik elégedettek az intézkedéssel.

A 2021-ben újraindított gazdasági élet a világban mindenhol keresletrobbanást okozott, amely a termékek jelentős részének áremelkedését vonta maga után. Az infláció mérséklése érdekében a rezsiárak hatósági szabályozását, az üzemanyagárstopot és a lakossági kamatstopot követően a magyar kormány nemrégiben bevezette az alapvető élelmiszerek árának maximálását is. A Társadalomkutató felmérte, hogy erről a legutóbbi, inflációt mérséklő intézkedésről hogyan vélekednek a magyarok.

A Társadalomkutató friss kutatása szerint tíz magyarból hat (57 százalék) szerint „inkább jó ötlet”, hogy hat alapvető élelmiszer árát államilag maximálták, és mindössze minden harmadik (35 százalék) szerint inkább rossz ötlet. 

A kutatás lényeges különbséget mutat a Fidesz- és a baloldali szavazók között. A Fidesz-szavazók esetében tízből nyolcan (79 százalék) vélekednek az intézkedésről pozitívan és mindössze 16 százalékuk negatívan. A baloldali szavazók közel egynegyede (25 százalék) elégedett, míg 64 százalékuk szerint „inkább rossz ötlet”, ám látható, hogy az intézkedésről való vélekedést nagyban torzíthatja a politikai irányultság, a baloldali szavazók pedig nagyobb arányban megosztottak a kérdésben.

Az élelmiszerárstop hatékonyságát illetően sokatmondó, hogy vagyoni helyzettől függetlenül népszerű intézkedésről van szó. A megkérdezettek azon körében, akik „gondok nélkül élnek”, 53 százalék elégedett, s 39 százalék ellenzi a döntést. Azon magyarok körében, akik „beosztással jól kijönnek”, tízből hatan (57 százalék) pozitívan fogadták a kormány intézkedését, és csak egyharmaduk (34 százalék) negatívan. Azok körében, akik „éppen kijönnek jövedelmükből”, tízből hatan (58 százalék) inkább jó ötletnek vélik a döntést, míg harmaduk (33 százalék) tartja rossz ötletnek. A jelentős anyagi gondokkal küzdők kétharmada (63 százalék) elégedett a hatósági árrögzítéssel és mindössze 30 százalékuk nem tartja jó ötletnek. Bármilyen vagyoni helyzetet is vizsgálunk tehát, mindenhol abszolút többségben vannak azok, akik támogatják az államilag maximált alapvető élelmiszerárakat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában