Ország-világ

2021.02.16. 18:30

Kiakadt Brüsszel járványkezelésére Guy Verhofstadt

A korábbi belga kormányfő Ursula von der Leyent hibáztatja a lassú eljárás miatt az Európai Unióban.

Brexit Coordinator for the European Parliament Guy Verhofstadt speaks during a European Parliament plenary session in Brussels on January 29, 2020, as Brexit Day is to be set in stone when the European Parliament casts a vote ratifying the terms of Britain's divorce deal from the EU. (Photo by / AFP)

Forrás: JOHN THYS

Fotó: AFP

Európa egyik legbefolyásosabb és legismertebb politikusa szerint a Brüsszel és Westminster közötti vakcinügy kezelése egy „diplomáciai katasztrófa volt,” ami megtorpedózta az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat. Guy Verhofstadt, a volt belga miniszterelnök és az Európai Parlament tavalyig tartó Brexit-koordinátora Von der Leyen asszonyt hibáztatta az oltások „fiaskójának” súlyosbodásáért is – számol be a Mandiner.

Verhofstadt már korábban is igen kritikusan fogadta az Európai Bizottság elnökének pánikszerű helyzetkezelését, amely számos egész Uniót érintő problémával fenyeget. Figyelmeztette továbbá Von der Leyent, aki nem igazán tudta biztosítani a Covid-19 vakcinaellátást az Egyesült Királysággal szemben hogy ezzel „drasztikusan meghosszabbította a járvány idejét a kotinensen”.

„Fiaskónak hívtam, és egy fiaskó is. Két hónap után az oltottság drámaian alacsony Európában.

Átlagosan nem több, mint négy százaléka kapta meg az első oltást az uniós polgároknak” – folytatta Verhofstadt. Úgy ítéli meg a belga politikus, hogy a vakcinák új exportengedélyének bevezetése is csak felesleges terhet jelent, és pont a gyors oltakozással ellentétes hatást fejt ki.

Borítókép: Guy Verhofstadt beszél 2020. január 29-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában