Illegális bevándorlás

2021.01.28. 14:35

Az ügyvezető miniszterelnököt hallgatják meg Salvini ügyében

Giuseppe Contét hallgatja meg egy olasz bíróság a feltartóztatott migránsok ügyében.

Forrás: AFP

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE

A lemondott miniszterelnök Giuseppe Contét hallgatják meg csütörtökön a Gregoretti olasz katonai hajót érintő előzetes bírósági eljárásban, amely a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szemben indult egy migránscsoport 2019 nyarán történt feltartóztatása miatt – jelentette Rómából Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

Conte a római kormánypalotában válaszol a vizsgálóbíró, Nunzio Sarpietro kérdéseire. Az eredetileg a szicíliai Catania bíróságán zajló eljárás „kihelyezett” üléséről van szó.

Salvini bejelentette, hogy jelen lesz Conte meghallgatásán.

A hétfőn lemondott, jelenleg ügyvivő miniszterelnök Giuseppe Contét decemberben várták a bíróságra, de azt kérelmezte, hogy a kormánypalotában hallgassák meg. Contét tanúként hallgatják meg a Gregoretti-ügyben. Az október 3-án kezdődött előzetes eljárás első ülésén

a bíró az első és a második Conte-kormány minisztereinek meghallgatását rendelte el.

December 12-én Danilo Toninelli, a kikötőkért felelős volt közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Elisabetta Trenta, a védelmi tárca volt vezetője válaszolt a bíróság kérdéseire. A Cataniában zajló eljárás a Gregoretti katonai hajót érinti, amely 2019 július végén öt napig várakozott, mielőtt fedélzetén a 131 fős migránscsoporttal kiköthetett.

Salvinivel szemben többek között az érkezők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak eljárást.

Salvini védelme szerint a volt belügyminiszter a kormánnyal egyeztetve tagadta meg az emberek azonnali partra szállását arra várva, hogy Róma garanciákat kapjon az Európai Uniótól a csoport tagjainak szétosztására.

Salvini szerdán abszurdnak nevezte, hogy a kormányválság kellős közepén, az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben Olaszország ezzel „töltse az időt és a pénzt”.

A volt belügyminiszterrel szemben a szicíliai Palermo bíróságán is előzetes eljárás indult a spanyol civilhajó, az Open Arms ügyében, amely 2019 augusztusában csaknem húsz napig nem kapott kikötési engedélyt. A következő ülést februárra tűzték ki.

Olaszországba tavaly több mint 34 ezer ember érkezett a 2019-ben regisztrált több mint 11 ezerhez képest.

Idén január elsejétől 870-en érkeztek, pontosan ugyanannyian, mint a tavalyi év első hónapjában.

Borítókép: Matteo Salvini / Illusztrációfotó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában