további javulás várható

2021.07.13. 13:36

Több magyar bankot is fölminősített a Moody's

Magyar bankok minősítéseit javította kedden a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett intézkedéseket a magyar makrogazdasági profil megítélésének javításával indokolta.

A banki besorolások felminősítésének előzményeként a Moody's a magyar szuverén makroprofil megítélését az eddigi „Moderate-” (Mérsékelt mínusz) szintről egy fokozattal „Moderate” szintre emelte.

Ezzel összefüggésben a cég a Budapest Bank és az MKB Bank hosszú futamú betéti besorolását „Ba2”-ről egy fokozattal „Ba1”-re javította, és az új osztályzatokon érvényben hagyta a további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A hitelminősítő a magyarországi Raiffeisen Bank hosszú távú betéti osztályzatát „Baa2”-ről „Baa1”-re emelte változatlan stabil kilátással. A Raiffeisen betéti besorolása így két fokozattal magasabb a Moody's által a magyar szuverén adósság-kötelezettségekre érvényben tartott, stabil kilátású „Baa3” minősítésnél.

A Moody's megerősítette a K&H Bank és az Erste Bank Hungary egyaránt „Baa1” szintű hosszú távú betéti besorolását, szintén változatlan stabil kilátással.

Az intézkedések indokai között a hitelminősítő kiemelte, hogy a magyar szuverén makroprofil minősítésének módosítása a magyarországi bankok működési környezetének javulását tükrözi.

A magyar makrogazdasági profil javítását a Moody's azzal az előrejelzésével indokolta, hogy a magyar gazdaságban megindult kiterjedt kilábalási folyamat eredményeként a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,7 százalékkal, 2022-ben 5,2 százalékkal növekszik.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint ez a magyar bankok hitelkihelyezéseinek jelentős növekedésére, ennek révén jövedelmezőségük erőteljes javulására kínál lehetőséget.

A Moody's hangsúlyozta emellett azt a véleményét is, hogy a kedvező magyarországi makrogazdasági környezet a magyar bankok eszközminőségének is jót tesz, beleértve annak a jelentős értékű kinnlevőségnek a teljesítményét is, amelyre kiterjed a szeptemberig meghosszabbított törlesztési moratórium.

Az elemzés szerint a magyar makroprofil felminősítése kedvezően érinti a magyar bankok alapszintű adósminőség-értékelésének (Baseline Credit Assessment, BCA) mutatóit is, mivel a makroprofil-megítéléssel a Moody's azt a makrogazdasági környezetet is minősíti, amelyben az érintett bankok működnek.

A Moody's a keddi felminősítési, illetve osztályzat-megerősítési lépésektől érintett öt magyarországi bank mindegyikének külön elemzésében kiemeli az eszközminőség jelentős javulását, beleértve a nem teljesítő kinnlevőségek rátájának csökkenését a teljes követelés-portfolión belül.

Ugyanezt rendszerszinten az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is megállapította legfrissebb szektorelemzésében.

A londoni pénzintézet kimutatta, hogy Magyarországon 2020 végén mindössze 0,6 milliárd euró volt a bankrendszer nem teljesítő követelésállománya, 35,6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az EBRD adatai szerint ez volt az egyik legnagyobb mértékű csökkenés a térségen belül.

A Moody's nemrégiben stabilra javította a magyar bankrendszer egészére érvényben tartott kilátását az addigi negatívról, azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a magyar gazdaságban megkezdődik a kilábalás a koronavírus-válságból.

A Moody's a kilátás stabilra javításához fűzött elemzésében közölte: várakozása szerint a magyar bankok bevételei elégségesek lesznek a folyamatosan növekvő hitelkihelyezés és a magas tartalékolási költségek egyidejű finanszírozására. A hitelminősítő közölte azt is, hogy előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék nominálértéken számolva 2022-ben ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!