Nap képe

2012.03.22. 10:26

Székelykaput avattak Fehérváron

Székesfehérvár - Székelykaput avattak fel szerdán kora este a Balatoni út városba vezető szakaszánál, a maroshegyi körforgalomnál.

Tihanyi Tamás

 

Ráduly Róbert Kálmán  Csíkszereda,  és Cser-Palkovics András,  Székesfehérvár  polgármestere (részben hun szertartás szerint)  avatta fel azt a székelykaput, amely széles összefogással valósult meg. A két önkormányzat mellett 165 magánszemély, sok  civil szervezet támogatta az ötletet, amelynek eredeti gazdája Brájer Éva, Maroshegy  képviselője volt. A kezdeményezéshez   csatlakozott a Fejér Szövetség, így került sor az ünnepségre  Fehérvár és Csíkszereda testvérvárosi kapcsolatának egy éves fordulóján, a tavaszi napfordulón.
Akkor van értelme a kapuállításnak, ha annak üzenetét is  komolyan vesszük. Tisztelni kell hagyományainkat, múltunkat, kultúránkat. Az ország történelmi fővárosaként ez kötelességünk, jelentette ki Cser-Palkovics András.  Ráduly Róbert Kálmán azt mondta, a székelykapu jelzi ezután a két város összetartozását. Ha  a fehérváriak ezentúl hazaérnek, lelki szemeik előtt megjelenhet majd Hargita, Csíkország, és az egész Székelyföld. A cser- és tölgyfából készült kaput Kovács Gábor és fia faragta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!