A fiatalság lendülete

2023.03.15. 15:00

Cenzúra nélkül: gyermekszónokok az emelvényen (galéria, videó)

Gyermekszónokokat hallgattak meg szerda délelőtt a pákozdi katonai emlékparkban, ahol a nap általános iskolás diákok ünnepköszöntő gondolataival kezdődött el.

Tihanyi Tamás

A hetedikes Bakonyvári Hunor lépett először a mikrofonhoz, ő a Széna Téri Általános Iskola tanulója

Fotó: Tihanyi Tamás

– Petőfi Sándor napja a mai. De nem csak Petőfi Sándoré, hanem a korabeli fiatalságé, az ifjúságé is – emelte ki az esemény nyitányaként Oláh László, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely szakmai igazgatója. – A katonai emlékparkban kiemelt célként tekintünk a hazafias nevelésre, a hadtörténelmi hagyományok ápolására. Úgy gondolom, nálunk méltó helyet talált a kezdeményezés, az, hogy gyermekszónokokat keressünk és hallgassunk meg. Két éve, Móga János halálának 160. évfordulóján első alkalommal értékelhettük ilyen formában a fiatalok gondolatait. Az iskolaigazgatóktól, pedagógusoktól, a szülőktől és a gyermekektől akkor nagyon jó visszajelzéseket kaptunk: azt üzenték, hogy ez a program élővé teszi, közelebb hozza az egykor történteket az ifjúsághoz. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy az emlékezés zászlaját átadjunk az utánunk érkező generációknak. Ezt a célt szolgálja a mai esemény is, ezért köszönöm a négy iskolának, hogy első szóra a kezdeményezés mellé álltak, maguk rendeztek előválogatásokat és legjobbnak bizonyuló diákjaikat delegálták hozzánk, a mai napra. Ők, a pedagógusok a legfőbb támaszaink abban a törekvésünkben, hogy tevékenységünket folytatni tudjuk!

Oláh László köszöntötte a résztvevőket. Egyebek mellett azt mondta: az a feladatuk, hogy az emlékezés zászlaját átadják az utánuk érkező generációknak
Fotós: Tihanyi Tamás

Oláh László hozzáfűzte: a diákok szónoklatait nem cenzúrázták! Hiszen nem csak 1848. március 15-én törölték el a cenzúrát, megtették azt jelképesen ők is: a négy fiatal valóban a saját gondolatait osztotta meg a hallgatósággal a forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról a nemzeti emlékhelyen.

 Először Bakonyvári Hunor, a Széna Téri Általános Iskola 7. osztályos tanulója lépett a mikrofonhoz, őt Fekete Orsolya, a Táncsics Mihály Általános Iskola 7. osztályos tanulója, majd Gál Zsombor, a Gárdonyi Géza Általános Iskola 7. osztályos tanulója, végül Pongrácz Géza, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola nyolcadikosa követte a szónoki emelvényen. A résztvevőknek – a diákoknak és az őket felkészítő tanároknak és iskolaigazgatóknak – Görög István, az emlékpark ügyvezető igazgatója emléklappal köszönte meg a tartalmas munkát.

Görög István ügyvezető oklevéllel köszönte meg a részvételt, a felvételen éppen a hetedik osztályos Gál Zsombornak. Mögötte az emelvényen Oláh László szakmai igazgató
Fotós: Tihanyi Tamás

A pákozdi létesítményben az ünnepi program a Kákics együttes negyvennyolcas, zenés játszóházával folytatódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!