Kultúra

2012.06.07. 05:47

Kismonográfiában Serfőző Simonról

Székesfehérvár - Könyvbemutató végül ugyan nem volt, ám akik elmentek az estre, ahol Bakonyi István Serfőző Simont és munkásságát mutatta be, azok tartalmasan tölthették az időt.

Bokros Judit

A 83. Ünnepi Könyhét és Gyermekkönyvnapok rendezvényeihez kapcsolódva, a Vörösmarty Társaság szervezésében invitáltak Bakonyi István irodalomtörténész kismonográfiájának bemutatójára hétfőn a Városi Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárába.
A szerző ezúttal a zagyvarékasi születésű Serfőző Simon költő, író munkásságáról tervezett kötetet megjelentetni, ám kiderült: a támogatások elbírálása késik, így a mű nem készülhetett el a könyvhétre. Sebaj, a szervezők a "főszereplők" meghívásával így is tartalmas estet kerekítettek.
Bobory Zoltán, a társaság elnöke Serfőző versei és prózái közül olvasott föl néhányat, bizonyítva, hogy munkássága érdemes a feldolgozásra. Bakony István pedig elmondta: az író, költő mindhárom műnemben figyelemre méltót alkotott, ezért gondolta úgy, kismonográfia írásába kezd Serfőzőről. A kötet várható megjelenési ideje egyébként az őszre tolódik.

Serfőző Simon a felolvasott versekhez, regényrészletekhez kapcsolódva beszélt gyermekkoráról, a vidéki létből a városi közegbe, társaságba csöppenő gyermek változásairól, s a szigorú erkölcsi mércéről, amit otthonról hozott. A mai napig is sokat jár haza, írásaiban pedig mindig fontosnak tartotta, hogy bemutassa a tanyák, falvak népének sorsát.
A könyvhét hivatalos fehérvári megnyitóját ma tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!