Külföld

2012.02.24. 20:54

Lemondott egy korrupcióellenes tisztségviselő

Lemondott a bűnös eredetű vagyonok feltárásával foglalkozó bolgár állami bizottság vezetője pénteken, mert hiába követelte, hogy az általa vezetett testület politikusok vagyonát is vizsgálhassa.

MTI

A bolgár kormány közleménye szerint Bojko Boriszov konzervatív miniszterelnök elfogadta Todor Kolarov lemondását.

Kolarov döntését azzal indokolta, hogy a bizottságban nincsenek többségben a reformer szellemiségű erők, s a parlament és az államfő részéről sem érzi a testület tevékenységéhez szükséges támogatást.

Kolarov, aki tavaly áprilisban került a bizottság élére, nemrégiben további jogosítványokat követelt a bizottságnak a tisztázatlan eredetű vagyonok vizsgálatához.

A bizottság eddig feltételezett bűnözők vagyonosodását vizsgálhatta és el is kobozhatta a javaikat, ha a bíróság elítélte az érintetteket.

Kolarov viszont nem csak a szervezett bűnözés vezetőinek, hanem politikusoknak a vagyonosodását is górcső alá vette volna. A szófiai parlament egy hete azonban Kolarov javaslatainak alaposan felhígított változatát fogadta csak el - bár még nem véglegesen -, jóllehet azokat az Európai Bizottság is támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!