Külföld

2010.12.20. 05:45

Koreai-konfliktus - Dél már hétfő reggel elkezdi a lőgyakorlatot

A dél-koreai hadsereg már hétfő reggel elkezdi a tervezett éles lőgyakorlatot Jonpjong szigetén, amely közvetlenül a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonal mellett helyezkedik el - jelentette a dél-koreai média meg nem nevezett katonai tisztségviselőkre hivatkozva.

MTI

A szöuli védelmi minisztériumban egyelőre nem erősítették meg a Yonhap hírügynökség és az YTN kábeltelevíziós hírcsatorna értesülését.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap sürgősséggel összeült, hogy határozatot hozzon a koreai konfliktussal kapcsolatban, de a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt ez nyolc és fél órányi tanácskozás után sem sikerült. Egy meg nem nevezett diplomata szerint elképzelhető, hogy hétfőn folytatják a vitát.
 Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az ülés után újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Dél-Koreának most nem szabad megtartania az éles lőgyakorlatot az észak-koreai határ közelében.  
 A BT tanácskozását megelőzően Észak-Korea fokozott harckészültségbe helyezte tüzérségi alakulatait az ország nyugati partvidékén amiatt, hogy Dél - akkor még időpont jelzése nélkül - bejelentette: éleslövészettel egybekötött, ötnapos hadgyakorlatot tart a Jonpjong-szigeten, amelyet az északiak november végén ágyúztak. Phenjan megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha a gyakorlatot megtartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!