Külföld

2009.05.10. 16:41

Izrael Jeruzsálem feletti uralmának megszilárdítását tervezi

Az izraeli kormány egy zsidó szervezet állítása szerint azt tervezi, hogy parkok, turistaútvonalak és régészeti látványosságok sorát építi ki a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben, tartósan megváltoztatva annak képét és megszilárdítva a terület feletti izraeli uralmat.

feol.hu

A jeruzsálemi együttélésért fellépő Ir Amim egyesület egy - állítása szerint kiszivárgott - kormányzati jelentésre hivatkozva vasárnap számolt be az izraeli vezetés terveiről, egy nappal az előtt, hogy XVI. Benedek pápa hétfőn első látogatására érkezik Jeruzsálembe.
Az egyesület állítása szerint az izraeli vezetés egy 2005-ös kormánydöntés alapján nyolc évre szóló ambiciózus tervet szőtt kelet-jeruzsálemi fejlesztésekre. A 2013-ban befejezni tervezett munkálatok drámai mértékben megváltoztatnák a "szent medencét": az  óvárosban és körülötte található "érzékeny területet", amelyen a zsidó, a keresztény és a muzulmán vallás számára szent helyek találhatók.
A szervezet, amely közlése szerint egy kormányhivataltól kapott a fejlesztésre vonatkozó, 2008 végén keltezett jelentést, hozzátette: kilenc park épülne a szóban forgó területen, valamint sétányok, zarándokoknak kijelölt útvonalak, régészeti leleteket bemutató helyek és turistaközpontok létesülnének. Az egyesület évi 18 millió dollárra becsülte mindezek létrehozásának költségét.
Az Ir Amim azzal vádolta az izraeli kormányt, hogy a terv nagy részét eltitkolta a nyilvánosság elől, nem kérte ki a városban élő keresztények és muzulmánok véleményét, nem egyeztetett az egyházakkal vagy a muzulmán javakat kezelő palesztin szervezettel, a Vakffal, és nem hagyott lehetőséget arra sem, hogy a közvélemény kifejezze ellenvetéseit.
Izraeli kormányzati tisztségviselők nem erősítették meg sem a terv részleteit, sem a költségeit.
A küszöbön álló pápai látogatás mindazonáltal ismét ráirányíthatja a figyelmet a Kelet-Jeruzsálemmel kapcsolatos vitára.
A zsidó állam az 1967-es arab-izraeli háborúban foglalta el Kelet-Jeruzsálemet - beleértve az óvárost -, majd később bekebelezte a területet, amit a nemzetközi közösség azonban nem ismer el. A palesztinok remélt független államuk fővárosává szeretnék megtenni Kelet-Jeruzsálemet. A várossal kapcsolatos, egymást kizáró igények az izraeli-palesztin konfliktus talán legnehezebben megoldható részét képezik. A Benjámin Netanjahu vezette új izraeli kormány eddig nem támogatta a palesztin állam létrehozását, jóllehet az a térséggel kapcsolatos nyugati politika sarokköve.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!