Hírek

2015.02.21. 09:20

A zsenik köztünk élnek - A tehetség nem a fán terem, tudni kell kibontakoztatni

Székesfehérvár - Két eltérő személyiség, más-más tudományterület, de nem kell sokáig keresni a közös nevezőt: Fehérvár büszkeségei, Molnár Janka Sára és Angyal Péter fiatal koruk ellenére is már nagyon sok mindent letettek az asztalra.

Buthy Lilla

Még szabadidejében is detektort épít, hadar és rajongásig szereti a fizikát. Utoljára az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny kapcsán találkoztam Molnár Janka Sárával, napelemét kiemelt dicséretben részesítették. A Teleki Blanka Gimnázium fiatal tehetsége akkor többek között azt is elmesélte, hogy egyszer majdnem felrobbantotta a kisöccsét, ezért otthon többé már nem kísérletezhet. Imád magyarázni, és már most fontosnak tartja, hogy átadhassa tudását másoknak is. Szerinte sok tehetséges gyerek azért veszik el, mert sem a szülei, sem a tanárai nem karolják fel. Legnagyobb hatással nagypapája volt rá, de Janka párja, Kapás Kornél is fizikus zseni: az Eltén előbb lesz diplomája, mint Jankának érettségije, pedig csak három évvel idősebb nála. Ő is nagyon sokat segít neki a kísérletekben, de legfőképp az elméleti részben.

Angyal Péter, a Ciszterci Szent István Gimnáziumban végzett, most elsőéves az egyetemen, vegyészmérnöknek tanul. Eddigi legnagyobb eredményének a 2014-es diákolimpiát tartja, amit nyáron rendeztek meg Vietnamban hetvenhét ország részvételével. Ezüstérmet szerzett, a magyar csapat többi tagja pedig még két ezüstöt és egy bronzérmet is hazahozott. Nemrég ezért az eredményért az Országházban vehetett át elismerést a miniszterelnöktől.

A tehetséggondozásból is kiveszi a részét: Molnár Janka Sára a Teleki Tudományos Diákkör elnöke, itt igazán kiteljesedhet. Fotó: Molnár Artúr

A tehetség, a kíváncsiság és a szorgalom tehát mindkettejük esetében adott volt. Abban is egyetértenek, hogy családtagjaik, felkészítő tanáraik, egyszóval a hátország nélkül nem tudták volna kibontakoztatni maximálisan a tehetségüket.

Angyal Péter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, vegyészmérnöknek tanul, ezenkívül van egy párhuzamos képzés, amit az egyetem mellett végez a Mathias Corvinus Collegiumban. Emellett lehetősége nyílt a Magyar Tudományos Akadémián tudományos diákköri munkára, bekapcsolódott a Szerves Kémiai Intézet kutatómunkájába. Az egyetemi órák és a kutatás mellett igyekszik azért időt szakítani a sportra, a családra, barátokra és a barátnőjére is.

– Később szeretnék szerves kémiával, gyógyszervegyész-mérnökséggel foglalkozni, de ez még a jövő zenéje. Nekem a tudományos munka is hobbi, hiszen ez mind önerőből történik, érdekel, és szívesen foglalkozom ezzel a szabadidőmben. Szeretek olvasni is, de még olyankor is sokszor szakirodalmat veszek kézbe – mondja Angyal Péter, aki végzős diákként tavaly már kémia szakkört is tartott a Ciszterciben, ahol jópár tehetséges diákkal találkozott.

Angyal Péter barátnőjével Párkányi Annával a díjátadón. A hetvenhét ország részvételével megrendezett 46. Nemzetközi Kémia Diákolimpián elért ezüstérem eredmény elismeréseként Péter miniszterelnöki ösztöndíjat kapott, amit az Országházban vehetett át. Fotó: Archív

– Az innovációs verseny óta nagyon sok minden történt velem – kezdte Janka – jelenleg már hat detektorom van. Van egy fő kutatásom, amit 2012-ben kezdtem el és a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetében csinálom. Most már odáig jutott a kutatásom, hogy lehet mutogatni, nagyon látványos. Tulajdonképpen olyan detektorotokat és hozzájuk elektronikákat építettem, forrasztottam, amik segítségével a detektoron áthaladó részecske pályája vizualizálható lesz. Nagyon jól látszik, hogy milyen irányba ment át a részecske a detektoron. Elég sokat hiányzom a kutatás miatt az iskolából, és nagyon türelmesek velem a tanáraim. Legutóbbi versenyem a TUDOK, a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája volt, ahol továbbjutottam az országos döntőbe. Volt még az ICYS (International Conference of Young Scientists), ami egy nemzetközi verseny, és kijutottam Törökországba, áprilisban megyünk a magyar csapattal – tette hozzá.

Molnár Janka Sára még szabadidejében is detektorokat épít. Fotó: Archív

Fizikatanárnője, Lévayné Egyházi Piroska már kicsi kora óta ismeri Jankát. A kis zseni még csak ötödikes volt, amikor először találkoztak, és épp a hővezetést mutatta be egy versenyen, gumimacikkal.

– Már akkor nagyon lehengerlő volt. Örültem, mikor hozzánk jelentkezett és én lettem a tanára. Otthonról is sok támogatást kap, nagyon ambiciózus, nekem már csak ötleteket kell adnom, és felkutatom számára a lehetőségeket. A tudományos diákkörünk több éve működik az iskolában, Janka volt az egyik motorja. Képes volt arra is, hogy a folyosón belekarolt diákokba, hogy gyertek kísérletezni: sokan így lettek állandó tagok – mesélte mosolygósan a tanárnő. Janka missziójának tekinti, hogy megszerettesse a fizikát másokkal is, a tehetséggondozásból már most kiveszi a részét. Ő a Teleki Tudományos Diákkör elnöke, ez az első színtér, ahol kiteljesedhet az érdeklődő fiatalok között.

– Van egy négy és fél éves kisöcsém, aki még él – szúrja közbe humorosan, utalva a korábbi otthoni malőrre – és már őt is tanítgatom. Nagyon okos már! Érdeklik a fekete lyukak, és már tud összeadni, kivonni. De nem akarom, hogy azt higgye, bármit is erőltetek. Ezzel majd a saját gyerekemnél is vigyáznom kell. Korábban tanár akartam lenni, de találtam jobbat: tudományos kommunikáció és fizika. Ezzel több lehetőségem lenne a gyerekekkel megszerettetni a fizikát – magyarázta a fiatal zseni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!