Hírek

2014.02.03. 17:25

Korszerű levéltárak

Címkék#levéltár

Székesfehérvár - A múlt héten, megyei levéltár ünnepélyes átadásán a városban járt a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Mikó Zsuzsanna. Őt kérdeztük.

Tribolt Lajos

Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója szerint az európai élvonalban vagyunk (Fotó: Koppán Viktor)

- Mennyire változott meg a megyei levéltárak működési rendje azzal, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményei lettek?

- Az állami fenntartásba vétel a levéltáraknak biztonságot adott, kiszámítható anyagi működést teremtett, hiszen a központi kormányzat 600 millió forinttal több forrást biztosított a levéltáraknak, mint korábban az önkormányzatok. Az új konstrukció első eredménye, hogy a fehérvári levéltárat betudtuk fejezni és át tudjuk adni a kutatóknak és a közönségnek.

- Eddig albérletben működött levéltár...

- Így van, méltatlan körülmények között, bérelt helyeken dolgoztak a szakemberek. Most a város központjában egy európai szintű megoldás jött létre azzal, hogy két műemlékjellegű épületet felújítottak és hozzájuk csatlakoztatva egy olyan méretű korszerű raktár készült el, amely hosszú évekre megoldja az irattárolás gondjait.

- Ez nyilván költségmegtakarítást is jelent.

- Ez pontosan így van. Az épületet úgy üzemeltetjük, hogy takarékos és költséghatékony legyen. Azt az összeget pedig, amit eddig bérleti költségként fizettünk ki, nemesebb, szakmai célokra tudjuk felhasználni.

- A Nemzeti Levéltárhoz tartozás jelent-e előnyt az itt dolgozó munkatársaknak, kutatóknak, érdeklődőknek?

- Fontos eredménynek tartjuk azt, hogy a tavaly évben lezárt uniós pályázat nyomán a digitális tartalmak mint például az anyakönyvi adatok a megyékben is elérhetőek lesznek, nem kell értük Budapestre utazni, sokkal könnyebb lesz tehát a kutatók dolga is ezzel.

- A városi levéltárak kimaradtak az integrációból, azok továbbra is az önkormányzatokhoz tartoznak, például Székesfehérváron és Dunaújvárosban...

- Önkormányzati alapjog, hogy a városok tarthatnak fenn levéltárakat. Úgy tudom, ezen nem tervez változtatást a kormányzat.

- Milyen a kapcsolatuk a városi levéltárakkal?

- Nagyon szorosnak mondható az együttműködés szakmai alapokon, konferenciákon, hiszen ez egy jól behatárolható szakma.

- Magyarország hol áll a levéltári munkákban európai viszonylatban?

- Azt gondolom, hogy ezzel az uniós elektronikus levéltári projekttel ott vagyunk az élvonalban. A kialakított nyilvántartási rendszer, az elektronikus adatok tárolására szolgáló kialakított rendszer az csak Európa vezető országainak van csak meg. A régi anyagok digitalizálása tekintetében is jól állunk, hiszen csak az országos levéltárban mintegy, ez a kontinensen nagyon jó eredménynek számít.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!