Hírek

2013.09.07. 14:01

Vadpörköltek vetélkedtek

Hetedik alkalommal rendezték meg az Országos Vadgasztronómiai Fesztivált és Fejér megyei Vadásznapot a soponyai Ökoturisztikai Központban.

Kocsis Noémi

A program rengeteg érdeklődőt vonzott egész szombaton. Mindenhonnan a környékről érkeztek vendégek, illetve főzőcsapatok, hogy részt vegyenek ezen a nagyszabású rendezvényen: összesen 71 nevezett vadfőző csapat - szerte a Dunántúlról - igyekezett bizonyítani a bográcsok mögött, hogy övék a fesztivál legjobb szarvas-, vaddisznó, őz-, vagy muflonpörköltje.

Ifj. Bencze Tibor, a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság vadászmesteren Nimród-emlékérmet kapott

 

A nagyszínpad két oldalán, hosszú sorokban elhelyezkedő főzősátrakból igencsak nemes ízaroma szállt az égnek, keveredve furcsa hangokkal: a Vadászkastély mögött rendezték meg a Stihl Timbersports I. Magyar Nemzeti Bajokságot, az elektromos fűrészek és kezelőik gyorsasági-ügyességi vetélkedőjét.

Tóth Zoltán és Fojtek György, a Sárvíz Kft. főzőcsapatának szakácsai

 

A nagy létszámú látogató között sok négylábúba is belebotolhattunk, kutyabemutatót is tartottak ugyanis a Németvizsla Klub és a Magyar Véreb Fajta Egylet tagjainak részvételével. Délelőtt a színpadon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter megnyitója után kitüntetéseket adtak át a vadászat,vad-, vagy erdőgazdálkodás területén kimagasló eredményeket elért szakembereknek.


A már felavatott Szent Hubertusz-szobrot csodálják a látogatók


Ezután L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke - egy hangulatos Bársony István-novellával bevezetve az eseményt - leleplezte Szent Hubertusz faszobrát a központ közepén. Az alkotást Mészáros János plébános szentelte be.

 

A siklósi hölgycsapat kevergeti a pörköltjét (Fotók: a szerző)

 

A különféle színpadi kulturális programok és a kirakodóvásár közepette a legnagyobb hangsúlyt mégiscsak a gasztronómiai jelleg kapta: a vadgasztronómiai versengés szépen tálalt fogásait Meszes István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Somogy és Környéke Régió elnöke és zsűritársai kóstolták végig szakértő ínnyel és szemmel.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!