Hírek

2013.09.03. 21:07

Tóásó Előd: másfél év múlva születhet meg az ítélet

Tóásó Előd szerint másfél év múlva születhet ítélet az ügyében, és úgy véli, mindenképpen elítélik, mert "ez a (bolíviai) kormány parancsa".

MTI

Tóásó Előd bolíviai börtönéből a HírTV Magyarország élőben című keddi műsorának adott interjút, amelyben elmondta: szinte biztos volt abban, hogy elutasítják a szabadlábra helyezési kérelmét, amelyet arra hivatkozva adott be, hogy jogellenesen tartják előzetes letartóztatásban immár több mint négy éve, miközben a bolíviai törvények csak 36 hónapig teszik ezt lehetővé.

Közölte: a perben jelenleg a vallomásokat hallgatják meg, most az ügyészek kérdezik őt, akik "semmilyen, bűncselekménnyel kapcsolatos kérdést nem tesznek fel", hanem csak "nagyon alapvető" dolgokat tudakolnak. Bár a kapott fenyegetések miatt még most is fél, de úgy érzi, kötelessége volt elmondani az igazságot a történtek következtében meghaltak családja miatt.

Tóásó Előd szerint "még nagyon messze van az ítélet", addig még legalább másfél évet kell várni. Abban is biztos, hogy elítélik, mert - mint mondta - "ez a (bolíviai) kormány parancsa".

A hivatalos verzió szerint a bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. (Tóásó Előd viszont azt állítja, hogy Dwyert később élve látta a repülőtéren, őt tehát nem a szállodában és nem tűzharcban lőtték le, vélhetően később végezték ki őt a kommandósok.) A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. A pernek összesen 39 vádlottja van.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!