Hírek

2013.07.01. 05:38

Olívaolajos pakolás a hajnak

Egyszer a szél cibálja, máskor a napfény égeti. Mossuk, festjük, fésüljük, lakkozzuk. A hajunk, sok ember legszebb éke egy ideig tűri a megpróbáltatásokat, majd segítségért kiált.

Kovalcsik Katalin

Nemcsak a fejbőrünkre kell vigyázni a tűző napsütésben, hanem a hajunkra is - Szabó Józsefné Olgi fodrászmesterként nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy megfelelő ápolást nyújtsunk tincseinknek. A haj ápolása nem korfüggő, ugyanolyan gondossággal kell foglalkozni a gyermek hajával, mint a felnőttével. A legbiztosabb, ha a megfelelő sampon kiválasztása előtt megkérdezzük aktuális fodrászunkat. Előfordulhat, hogy a laikus nem a megfelelő sampont, ápoló balzsamot, pakolást vásárolja meg. A kínálat megbízható, de annyira bőséges, hogy nehéz a választás.

Pauer Beáta rábízza magát a szakemberre, Szabóné Olgira (Fotó: Kovalcsik Katalin)

Nyáridőben, ha hajunk csatakos lesz a rekkenő hőségben, gyakrabban mossuk. - A hajkímélő samponokkal naponta lehet hajat mosni. A festett hajú vendégek azt gondolják, minden egyes hajmosással tompul a szín intenzitása. Ha megfelelő sampont használnak, ez nem következik be. A hőségben ne a szokásos két alkalommal mossunk hajat, hanem többször. Előbb úgynevezett tisztító mosással, utána ápoló samponnal. Olyan balzsamot keressünk, amely rajta marad a hajon, nem kell lemosni. A legfontosabb, hogy jó legyen a komfortérzetünk. Megfelelő sampon használata esetén nem kell félni, hogy a fejbőr természetes védőrétegét megsértjük a túltisztítással.

Fontos, hogy a megfelelő formát adjuk hajunknak. A vágás minősége meghatározó, de vannak különböző szerek, amelyek segítségével beállíthatjuk a frizurát. - Erre alkalmasak a vaxok, a hajlakkok, vagy az elfeledett tupírozás - folytatta a szakember. Ha nem szeretnénk, hogy fejbőrünkre tapadjon a frizura, alkalmazzuk bátran. A haj jobban megőrzi a boltozatát, még akkor is, ha a melegben megizzad a fejbőr. Sokan azért félnek a tupírozástól, mert megtörik a hajuk. Előfordulhat, de időnként minden hajtípust utána kell vágni, igazítani. Az egyszerű csavarás is megtörheti a hajat, de állagát befolyásolhatja az életmódunk, a táplálkozásunk, a dohányzás.

A hosszú hajat két havonta, a rövidet hat hetente utána kell vágatni. Természetesen annak függvényében, kinek milyen iramban nő a haj. A töredezésre hajlamos haj ápolásához a pakolások is hozzátartoznak. Hét végén alkalmazhatjuk.
- Házi praktikát is ajánlhatnék, a tiszta olívaolajat. Az első mosás után egy fél maroknyi olajat masszírozzunk be a hajunkba, fejbőrre, tekerjük be törülközővel, fél órán át hagyjuk rajta, majd öblítsük le. Ezt a módszert ne alkalmazzuk, ha pár napon belül festetni szeretnénk a hajunkat. Praktikus és megszívlelendő tanács: nyáridőben bátran vegyünk fel egy könnyű kalapot. Nem csupán a napszúrás ellen véd, hanem a hajunkat is elrejti a káros, égető sugarak elől, és még öltöztet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!