Hírek

2013.03.28. 14:53

Lovardai vasak nyomában

Székesfehérvár - Kényes kérdései miatt neve elhallgatását kérő olvasónk tudni véli, hogy az egykori Budai úti lovarda öntöttvas tetőszerkezetét elkótyavetyélték...

Zsigó Ferenc

Hova lett az Interspar helyéről 1994-ben lebontott és 1945-ig lovassági laktanyai lovardának használt,  majd 1990-ig orosz hadi raktárként szolgáló épület vasszerkezete? - kérdezi többek között olvasónk, bízva oknyomozó tevékenységünkben.

Nos, kérésének megfelelően elkezdtük a nyomozást és egyes érintettek elmondása alapján - tegyük hozzá, hogy ezek a múltbeli történések nehezen ellenőrizhetők - az alábbiakra derült fény: a nagyáruház építése idején valóban elbontották az egykori lovardát, és a 30-szor 60 méteres öntöttvas tetőszerkezet vasait a Fedél Kft. vásárolta meg. Az építőipari cég vezetője akkor Brettschneider Tibor volt. 
- A város szárazréti telephelyére szállítottuk, emlékezetem szerint évekig ott állt, jónéhány darab már akkor eltűnt belőle - mondta a minap megkeresésünkre Brettschneider Tibor, hozzátéve, hogy ő meg akarta menteni ezt az ipartörténeti emléknek számító szerkezetet, egy lepsényi lovarda bővítésénél tervezték felhasználni.

Bogdán Margittal háza udvarán beszélgettünk. A háttérben látszik  a lovarda, ahol utoljára látták a vasakat (Fotó: Zsigó Ferenc)

Emlékezete szerint - miután ez a lovardabővítés nem jött össze - néhány évvel ezután eladta a vasakat egy ismert vállalkozónak, aki azonban pár évvel ezelőtt meghalt. Özvegyét elértük ugyan, de nem kívánt semmit mondani volt férje dolgairól. Voltak olyan hírek, hogy a tartóvázak után a tetőtartó szerkezet is a MÉH-be került, aztán azt is lehetett hallani, hogy valamelyik  nagyvállalkozó megvette a saját céljára, nem tudni volt-e olyan kitétele az adásvételi szerződésnek, hogy ha záros határidőn belül nem állítja fel a lovardát, akkor térítésmentesen, vagy térítéssel, de a város visszaveheti a tulajdonát... - írja olvasónk.

Ilyesfajta iratok kutakodásunk során nem kerültek elő, lévén magánjogi szerződésekhez semmi köze a médiának.Végül - úgy tudom - felépítve nem lett sehol, valahol az enyészeté vagy a vasgyűjtőké lett, de 4-5 éve végleg eltűntek ezek a vasak a közfigyelem elől - zárul a hosszú levél ezzel a témával foglalkozó szakasza.

Nyugdíjas olvasónk valószínűleg ráhibázott, ugyanis az utolsó információk alapján  a 63-as út mentén, Aba külterületén megtaláltuk azt a lovardát, ahol utoljára látták a vasakat. Bejutnunk nem sikerült, de a szomszédban lakó idős férfi, Deák József  és élettársa, Bogdán Margit érdeklődésünkre határozottan állította, hogy tavaly augusztusban látták, amint valakik feldarabolják, teherautóra rakják és elviszik az egykori lovarda tetővasait. Hogy hová? Arra nekik is csak tippjük volt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!