Hírek

2009.10.26. 05:48

Finisben a fürdő felújítása

Székesfehérvár - Nagy változások zajlanak a felújítás alatt álló Árpád fürdőben: ha minden a tervek szerint halad, decemberben újra megnyithatja kapuit a patinás fürdő.

Házi Péter

Nemcsak külsejében csinosodik napról napra a száz éves Árpád fürdő, hanem a belsejében is nagy változások zajlanak: az együttes legértékesebb részében, a törökfürdőben nagy erőkkel zajlik a felújítás, a munkások a két ülőmedence gyönyörű sárga mozaikdarabjait illesztik a helyükre. Ugyanebben a központi helyiségben kapott helyett egy ülő pezsgőfürdő is, a fő mdencében pedig 34 fokos víz várja majd a regenerálódni, pihenni érkezőket  mondja és mutatja ifj. Förhécz Imre, az épületegyüttes tulajdonosa, akivel bejártuk az épületet. Mint megtudjuk, a műemlékvédelmi előírások miatt ragaszkodni kellett  ahol lehetett  az eredeti csempe- illetve mozaik burkolathoz,  nagy kihívás volt a modern fürdőtechnológiát beépíteni az évszázados díszletek mögé.


A zegzugos épülethez két udvar tartozik, melyek közül az egyiket  modern üvegtetővel fedtek le, ez lesz a kávézó és büfé, ahol a vízes kúrák után  vagy éppen közben  egy-egy italra betérhet  a vendég.  Listár Tibor, a cég részéről a felújítást felügyelő szakember  elárulja, novemberben szeretnék megejteni a fürdő műszaki átadását. Ezt még a berendezés időszaka követi, de nem titkolt cél, hogy a száz éves épület még  decemberben újra megnyithassa kapuit a látogatók előtt.

Elérkezünk a törökfürdő mögé, ahol egy klubhelyiséget alakítottak ki: itt fűtött mozaikcsempékkel kiépített helyiségben akár üzleti megbeszélésekre is sor kerülhet nem megszokott környezetben. Aztán kiérünk a fürdő másik kis udvarára, melyet meghagytak nyitottnak. Itt lesz egy kinti fin szauna és a hozzá tartozó merülő medence is várja majd a vérbeli szaunázókat, akik nem rettennek meg a kinti hidegtől.

Akik jártak az Árpád fürdőben, biztosan emlékeznek a gyönyörű, fehérre festett kabinsorra. Nos, a kabinokat teljesen szétszedték a restaurálás során - árulja el ifj .Förhécz Imre -  és kézzel felújították őket. A műemlékvédelem az eredeti szín helyreállítását írta elő, így a kabinok világosbarnára festve várják majd a vendégeket. A régi épületben nem fért volna el a teljes wellness részleg, így egy háromszintes oldalépületet is felhúztak. Ebben már  kész a piskóta alakú sodrómedence, az emeleten pedig  látszik a szaunák és a nagy gőzkabin helye is. A régi épület gyönyörű kupolájára innen egy üvegfalon át tekinthetünk. S már alig várjuk, hogy mindezt nyolcvan fokos gőzben ülve csodálhassuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!