Évadot zárt a fehérvári társulat

2024.06.23. 16:00

Kovács Tamás lett az évad színésze a Vörösmarty Színházban

Évadzáró társulati ülést tartott szombaton a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Az eseményen kihirdették az évad színészét, átadták a Vörösmarty Gyűrű-díjat, és elismerésben részesültek a teátrum nem művészállományú dolgozói is.

Héjj Vivien

Vörösmarty Gyűrű-díjat vehetett át Kovács Tamás és Ballér Bianka – előbbi Az évad színésze elismerést is megkapta

Fotó: Burkus D. Egon

„Optimista” – ezzel a szóval jellemezte Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója a 2023/24-es színházi évadot. A évadzáró ülésen Szikora elmondta, 2020-ig évente 16 ezer bérletes nézőt fogadott a színház, ám a járvány időszaka és az energiaválság után ez a szám jelentősen visszaesett. Mindezek ellenére örömmel jelentette be, hogy a társulat odaadó munkája meghozta gyümölcsét: újra felívelő szakaszába ért a Vörösmarty Színház. Az idei évad 339 előadása során 94 százalékos látogatottság mellett 14 300 bérletvásárlót, összesen 72 ezer fizető nézőt számlált a teátrum, az igazgató ezt kiemelkedő teljesítménynek nevezte, s külön kiemelte a színház közösségformáló erejét.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András ugyanekkor arról beszélt, a nehéz időszak ellenére a Vörösmarty Színház továbbra is a fehérvári kulturális élet központja, amely egész évben sikeresen szórakoztatta vagy épp elgondolkodtatta a helyi és vidéki nézőket.

"Újra felívelő szakaszába ért a Vörösmarty Színház" – fogalmazott az évadzáró ülésen Szikora János színházigazgató
Fotó: Burkus D. Egon

Az eseményen a színház vezetősége kihirdette az idei évad díjazottjait. Az évad színészét a művészeti vezetés választja meg, az elismerést idén Kovács Tamás vehette át, akit jelen évad bemutatói közül A király beszéde, A kőszívű ember fiai és az Iphigenia Auliszban előadásokban láthatott a közönség. A díjazott laudációjában Bagó Bertalan művészeti vezető úgy fogalmazott: azzal az alázatos munkával, amit eddig is véghez vitt Kovács Tamás, igazán fényes jövő áll előtte a szakmában.

A Vörösmarty Gyűrű-díjat a színház egykori társulata hozta létre, és az ARTeatrum Alapítvány tartja fenn. Minden évben egy férfi és egy nő veheti át a díjat a társulat művészei közül, akiket titkos szavazás útján választanak meg a színészek. A díjakat az alapítvány védnöke és alapítója, Révész László adta át Ballér Biankának és Kovács Tamásnak. Ballér Bianka az idei évad öt bemutatójában szerepelt, láthatták a nézők A kék hajú lány, az Apacsok, a Csongor és Tünde, A kőszívű ember fiai és az Iphigenia Auliszban című előadásokban. Méltatását Horváth Csaba, a fizikai színház tagozatvezetője mondta el, aki kivételes tehetségű, kiállású és humorú színészként jellemezte Biankát, aki sosem elégszik meg azokkal a keretekkel, amiket rá szabnak, és mindig újat tud mutatni művészetével.

Az évad nem művészállományú dolgozója díj odaítéléséről ugyancsak titkos szavazással döntöttek a teátrum dolgozói. Idén szavazategyenlőség jött létre az első helyen, így ketten is megkapták a díjat és a vele járó jutalmat is. A színház dolgozói Bakos János díszítőt és Soltész Rita súgót választották a legjobb dolgozónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában