Könyvbemutató és díjátadó

2024.02.22. 18:00

Tevékeny civileket díjaztak Pusztaszabolcson

Tizenhetedik alkalommal köszöntötte és díjazta a kiemelkedő munkát végző helyi civileket a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány. A program részeként bemutatták a 2024. évi Szabolcsi Kincses Kalendáriumot, mely a Pusztaszabolcs Anno sorozat kiadványainak sorát gyarapítja.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Idén is megrendezte a már évtizedes múltra visszatekintő Civil Napot a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány. Az esemény alkalmával – ahogy az lenni szokott – ismét csordultig telt a helyi művelődési ház.

Az este a Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola ifjú tehetségeinek mini koncertjével indult, majd a hagyományoknak megfelelően díjak átadásával folytatódott a program. Az alapítvány évről évre díjak átadásával ismeri el a pusztaszabolcsi polgárok hosszú éveken, évtizedeken át folytatott azon tevékenységét, amelyet önzetlenül, érdek nélküli elköteleződésként végeznek, s amellyel segítik a helyi közösség fejlődését.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Civil Kurázsi Díjat ezúttal a helyi általános iskola tanára, Kovács Lajos vehette át. Méltatásában elhangzott: a díjazott hobbija a természet fényképezése, melyet az évek során művészi szintre emelt, többször nyílt kiállítás csodás fotóiból. A fényképezéskor szerzett élményeit, tapasztalatait többször megosztotta az érdeklődőkkel. Ahol szükség van rá, vagy hívják, mindenütt segít.

Értékfeltáró és értékőrző munkájáért Értékőr Díjat adományozott az alapítvány kuratóriuma Králl Lászlónak.

– 2014 tavaszán, amikor a Hagyományok Házát rendeztük be, szinte elsőként hozta Králl László és felesége, Gizus helytörténeti gyűjteményünk egyik ékességét, a Králl szülők, Nándi bácsi és Ilonka néni fodrász eszközeit és az üzlet megőrzött berendezési tárgyait. Tizenkét éves kora óta foglalkozik terepmadarászással, 2008 óta feleségével együtt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja. A Szabolcsi Kincses Kalendáriumba rendszeresen ír, és bemutatja környezetünk növény- és állatvilágát. Sok csodálatos képe között jelentős helyet foglal el településünk, környezetünk természeti értékeinek bemutatása – hangzott el a díjazottról szóló laudációban.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az este folytatásában a jelenlévők megismerhették a Szabolcsi Kincses Kalendárium legújabb, 2024. évi kiadását, amely a Pusztaszabolcs Anno helytörténeti sorozat 44. kötete. Czöndör Mihályné, a hagyományőrző alapítvány alapítója, a helytörténeti kötetek sorozatszerkesztője elmondta, évfordulókkal teli esztendőben vagyunk, melyre a kalendárium is felhívja a figyelmet: 180 éve született Munkácsy Mihály festőművész, 100 éves a Pusztaszabolcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a település I. világháborús emlékműve is. A színes fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány a régmúlt emlékek mellett feleleveníti a település elmúlt évi eseményeit, s minden kalendáriumi hónap egy-egy ínycsiklandó recepttel zárul.

– Tavaly nyáron – nyertes pályázat híján – úgy gondoltuk, az idei évi kalendáriumot már nem tudjuk elkészíteni, azonban a 2023-ban elnyert Civil Díj és a közösségi adományozás lehetőséget biztosított a könyv megjelenésére, a díjak átadására. Azt gondolom, a közösségünk ismét jelesre vizsgázott – szólt hálával teli hangon a jelenlévőkhöz Czöndör Mihályné.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

Az alapítvány további tervei kapcsán Bartókné Piller Magdolna kuratóriumi elnök elmondta: továbbra is tartanak rendhagyó tanórákat és pályaorientációs napot a helyi iskolákban, valamint idén is megrendezik a cikolaiak találkozóját és az Értékes napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában