Asszonytava, Tikacs, Lepsény Vére

2021.12.30. 07:20

Újjáalakult a települési értéktár bizottság Lepsényben

Öt év munkáját követően újjáalakult a Lepsényi Települési Értéktár Bizottság. A grémiumba új tagokat választottak, akik közvetlen vagy közvetett módon rálátással vannak a nagyközség történetére, értékeire.

Borsos György, V. Varga József

Az újjáalakult értéktár bizottság tagjai: Sütő Krisztina (b), Molnár Péterné Rózsa, Kovács Dóra, Csapó János és Májer István

Forrás: Borsos György

Az értéktár bizottság elnöke Sütő Krisztina, a művelődési ház intézményvezetője lett, míg elnökhelyettese Kovács Dóra, a Szent István Király Múzeum munkatársa. A bizottság tagja Májer István nyugalmazott iskolaigazgató, a település díszpolgára, Molnár Péterné Rózsa, ugyancsak a falu díszpolgára, a református egyházközség korábbi gondnoka és Csapó János tősgyökeres lepsényi patrióta, aki az 1700-as évekig tudja visszavezetni családfáját.

A bizottság elfogadta az új szervezeti és működési szabályzatot, valamint azonmód javaslatokat tett helyi kulturális, agrárkörnyezet és épített környezet kategóriákba való értékek felvételére. 

Így a megfelelő anyaggyűjtést követően bekerül a helyi értéktárba az Asszonytava ballada és annak feldolgozása, a Lepsény Vére bor (Májer Pincészet), a Tikacs nevű szőlőhegy, mint természeti környezet. A település legidősebb fája (a Nádasdy-kúria közelében található 160 éves kocsányos tölgy), a Lepsényi Helytörténeti és Néprajzi Múzeum, a helyi fotográfiagyűjtemény. Rácz Klára: Lepsény község története című kéziratos műve, a református templom és a Magyarok Nagyasszonya katolikus templom. 

 

A Dunántúl legnagyobb református temploma Lepsényben áll, 1897-ben épült historizáló stílusban

Forrás: Archív (Borsos György)

 

Folyamatban van a fenti értékekről rendelkezésre álló adatok összegyűjtése és feldolgozása, így a bizottság jövő évi első ülésén már az elkészült, fényképekkel dokumentált javaslatokat vitathatja meg a testület. 

Az értéktár bizottság végül megtekintette a Petőfi Sándor Művelődési Ház munkatársai által készített Helytörténeti percek című kisfilm-összeállítást. A rövidfilmek Lepsény történetét mutatják be nagyobb korszakokat átívelve, az őskortól 1713-ig, a Nádasdy család lepsényi megjelenéséig feldolgozva a nagyközség történetét a helytörténeti és néprajzi múzeum anyagára építve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában