Kúpvirág, díszdohány

2020.07.06. 07:05

Harsány színekben pompáznak Fehérvár parkjai

A város parkjaiban elültetett sokszínű, gondosan kiválasztott növények arra hivatottak, hogy a helyiek és az ide érkező turisták egész nyáron gyönyörködhessenek bennük.

Héjj Vivien

Ezekben a napokban érik el a csúcsvirágzást a kiültetett egynyári virágok Fehérváron

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fülledt nyári napokon is remek kikapcsolódás lehet egy kellemes belvárosi séta a történelmi épületek vagy éppen a hatalmas lombkoronájú fák árnyékában. Az idilli hangulathoz természetesen a közterületek gondozott kinézete is hozzájárul.

Aki gyakran sétál a fehérvári belváros parkjaiban, annak feltűnhet, hogy hétről-hétre csodás színekben pompázik például a Kossuth-udvar, a Pelikán-udvar és a Petőfi park is. Az órajáték alatt pedig a gondosan megtervezett, vegyes beültetésű virágágyásban az egynyári dísznövények színkavalkádja gyönyörködteti a kikapcsolódásra vágyókat. A beültetett növények sokasága éppen mostanában éri el a virágzási csúcsot a kúpvirág szirombontásával. Az ágyás növényei között találunk kannarózsákat, több színből összeválogatott begóniákat és lilás-kékes színben virító zsályákat is.

Ezekben a napokban érik el a csúcsvirágzást a kiültetett egynyári virágok Fehérváron
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Pelikán-udvar felé sétálva sem éri csalódás a virágok szerelmeseit. A zsályák mellett intenzív illatú levendulákkal tarkított ágyásokkal találkozhatnak az arra járók, helyet kaptak itt évelő növények, örökzöldek, lombhullatók és díszcserjék is.

A séta során a Petőfi parkot is érdemes szemügyre venni. Itt májusban tizenháromezer egynyári virágpalánta kapott helyett.

Megcsodálhatjuk többek között a mályvarózsákat, a kakastaréjokat, a díszdohányokat, a díszbazsalikomokat és a kokárdavirágokat is. Az ültetés során a koncepció fontos része volt, hogy a park egy virágos rét hatását keltse, amely folyamatosan nyíló, színes virágpompával díszít. Ennek köszönhető, hogy az ágyás – teljes kifejlődés után – virágszőnyeggé változott. A fajtákat tekintve magyar növények kerültek a területre, elsődlegesen olyanok, melyek jól tűrik a szárazságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában